PREDSEDNIK SAVEZA SRBA LINTA: Hrvatska živi zarobljena u svojoj ustaškoj i mračnoj prošlosti

Novosti online

10. 08. 2024. u 13:28

PREDSEDNIK Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da su dva nedavna događaja tj. ovogodišnja proslava zločinačke akcije „Oluja“ u Kninu i koncert Marka Perkovića Tompsona u Imotskom potvrdili nespornu istinu da je Hrvatska proustaška država.

ПРЕДСЕДНИК САВЕЗА СРБА ЛИНТА: Хрватска живи заробљена у својој усташкој и мрачној прошлости

Foto: Printskrin

-U Kninu se i ovog 5. avgusta uzvikivao ustaški pozdrav 'Za dom spremni', a u jednom kninskom kafiću se na razlas puštala ustaška pesma 'Evo zore, evo dana' koja veliča ustaške zločince odnosno komandante Crne Legije Francetića i Bobana- naveo je Linta.

Istakao je da je više stotina Hrvata u koloni šetali ulicama Knina i podizali desnu ruku u nacistički pozdrav i pevali ustaške pesme, a da je koncert Marka Perkovića Tompsona u Imotskom, na kojem je bilo prisutno više desetina hiljada Hrvata, protekao u uobičajnoj promociji ustaških obeležja, simbola i pesama, kao i da su se vijorile zastave HOS-a na kojima stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni" i da je spomenik pesnika Tina Ujevića zagrnut zastavom HOS-a.

Linta je naveo da je od dolaska Franje Tuđmana na vlast do danas u Hrvatskoj na delu istorijski revizionizam i rehabilizacija ustaštva, NDH, istaknutih ustaških ličnosti, kao i ustaških obeležja i simbola, saopštio je Savez Srba iz regiona.

-Hrvatska nije sposobna da bude moderna evropska država već živi zarobljena u svojoj ustaškoj i mračnoj prošlosti- smatra Linta i dodaje da to potvrđuje mnogo primera.

Navodi da je Hrvatska 1993. godine donela odluku da isplaćuje penzije preživelim ustašama i članovima njihovih porodica za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, a da je u zakonu o praznicima iz 1996. godine 15. maj određen za dan sećanja na hrvatske žrtve slobode i nezavisnosti kojim su ustaše i ostali pripadnici oružanih snaga NDH proglašeni borcima za slobodu.

Linta dodaje da je Hrvatski sabor od 2016. godine ponovo pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu.

Navodi takođe da je Savet za suočavanje sa prošlošću hrvatske Vlade 2018. godine doneo odluku da se „Za dom spremni“ može koristiti za vreme komemoracije hrvatskim vojnicima, a da je Visoki prekršajni sud u Zagrebu 2020. godine doneo odluku da upotreba „Za dom spremni“ na početku pesme „Bojna Čavoglave“ Marka Perkovića Tompsona nije više čak ni prekršaj protiv javnog reda i mira, a kamoli zločin iz mržnje.

-Zbog svega navedenog potpuno je jasno da niko od učesnika proustaških skupova u Kninu i Imotskom neće biti priveden niti će prekršano odgovorati, a kamoli krivično, zbog kršenja člana 39 Ustava koji zabranjuje svako pozivanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju", ukazao je Linta.

Prema njegovom mišljenju, Srbija treba da uradi sveobuhvatan izveštaj o rehabilitaciji ustaštva i genocidne NDH sa mnoštvom konkretnih primera i da ga pošalje svim značajnim međunarodnim organizacijama, članicama Evropske unije, drugim važnim državama i svetskim medijima.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

Otkrivena istina: U Hrvatskim mejnstrim medijima postoji nalog da se udara po Vučiću i Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!