EVO KAKVO JE STANJE NA MOSTU NA IBRU: Oglasila se misija KFOR

Tanjug

12. 08. 2024. u 14:51

MISIJA Kfor saopštila je danas da je stalno prisutna na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, kao i da redovno sprovodi patrole u okolini mosta, kako bi obezbedila stabilnost i bezbednost svih lokalnih zajednica.

ЕВО КАКВО ЈЕ СТАЊЕ НА МОСТУ НА ИБРУ: Огласила се мисија КФОР

foto kfor

Kfor je tako odgovorio Tanjugu na pitanje zbog čega su pojačane patrole Kfora na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici i ponovio da neće oklevati da se pozabavi bilo kojim razvojem koji može uticati na bezbednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje mandata UN.

- Naš stav po ovom pitanju bio je jasan, transparentan i dosledan sve vreme. Sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, koji mi u potpunosti podržavamo. Nikada nećemo spekulisati o bilo kakvim hipotetičkim scenarijima. Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat - zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine - da doprinosi bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (Euleks), koji su prvi i drugi bezbednosni odgovorni - navodi se u saopštenju Kfora.

Foto Petar Milošević

Ranije danas objavljeno je da su na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici primetne veće snage Kfora, odnosno da je primećeno više vozila misije na samom mostu.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kome 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinijeri iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, EULEKS, KFOR, SAD navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSIJA U POTPUNOJ NEVERICI: Ovo su naši navijači uradili na vaterpolo finalu Srbija - Hrvatska, a to u TV prenosu nije pušteno! (VIDEO)