LAJČAK PORUČIO PRIŠTINI: Nametanje odluke ne vodi normalizaciji, o otvaranju mosta na sledećem sastanku

Novosti online

14. 08. 2024. u 23:06

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da nametanje odluke o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici protiv volje građana ne doprinosi normalizaciji odnosa i da će se o otvaranju mosta razgovarati na sledećem sastanku u Briselu.

ЛАЈЧАК ПОРУЧИО ПРИШТИНИ: Наметање одлуке не води нормализацији, о отварању моста на следећем састанку

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

-Dobro upravljanje razume osetljivost manjine. Kako da sprovedemo dogovor o otvaranju mosta, razgovaraćemo na sledećem sastanku u Briselu, napisao je Lajčak na mreži X.

Naveo je da je EU više puta naglašavala da se o pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici mora razgovarati u okviru dijalogu koji vodi EU.

Lajčak je dodao da su optužbe da je EU protiv otvaranja mosta ili da je promenila stav obmanjujuće.

Ministar lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljbert Krasnići izjavio je ranije danas da EU treba da objasni Prištini zašto je promenila stav u vezi sa otvaranjem mosta na Ibru, navodeći da je Unija ranije podržavala otvaranje mosta.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici za automobilski saobraćaj, iako se tome protive Beograd i Srbi na severu KiM, koji ističu da bi otvaranje mosta ugrozilo njihovu bezbednost.

Protiv otvaranja mosta u ovom trenutku su i KFOR, Kvinta, OEBS i SAD, koji smatraju da ta tema treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredništvo EU.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)