PRIŠTINA ODBIJA DA SRBIJI DOSTAVI DOKAZE O RADOIČIĆU: Kurti bi da sudi Srbima i Srbiji

Novosti online

14. 08. 2024. u 23:52

PRIŠTINA je odbila zahtev Srbije za saradnju u slučaju Banjska i za dostavljanje dokaza u vezi sa Milanom Radoičićem, preneo je Dukađini.

ПРИШТИНА ОДБИЈА ДА СРБИЈИ ДОСТАВИ ДОКАЗЕ О РАДОИЧИЋУ: Курти би да суди Србима и Србији

Foto: Arhiva Novosti/Nebojša Paraušić

Ministarstvo pravde tzv. Kosova je u odgovoru za Dukađini navelo da je zahtev Srbije u suprotnosti sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima.

Navode i da, po Zakonu o krivičnom postupku, samo kosovski pravosudni organi imaju nadležnost da istražuju i sude u slučajevima za koje se tvrdi da su počinjeni na teritoriji tzv. Kosova.

Iz Minsitarstva navode i da je Srbija odbila da sarađuje u ovom slučaju, pošto su osumnjičeni za napad u Banjskoj, prema navodima kosovskih vlasti, obučavani u Srbiji.

-Nakon terorističkog napada u Banjskoj, na osnovu činjenice da su teroristi obučavani u Srbiji, planirali napad iz Srbije, da su tamo bili naoružani, da je posle napada vođa terorista pobegao u Srbiju, javno priznao da stoji iza ovog napada, tzv. Specijalno tužilaštvo u Prištini je preko Odeljenja za međunarodnu pravnu saradnju tzv. Ministarstva pravde podnelo zahtev za međusobnu pravnu pomoć u Srbiji i zatražila prikupljanje dokaza, dodaju iz Prištine.

Navode da Srbija nikada nije odgovorila na zahtev tzv. kosovsog tužilaštva od 5. oktobra 2023. godine.

-Srbija mora da odgovori na zahteve za predaju zločinaca kako bi oni bili privedeni pravdi na tzv. Kosovu. Trebalo bi da se sprovede i međunarodna istraga u vezi sa bazama za obuku terorista na teritoriji Srbije, umešanošću Srbije u finansiranje i snabdevanje teroristima oružjem, zaključuje se u odgovoru tzv. Ministarstva odbrane.

Inače, američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer juče je, uz konstataciju da je Srbija zvanično zatražila od tzv. Kosova da im preda sve dokaze o slučaju Banjska, kako bi Radoičić bio procesuiran, izrazio nadu da će Priština pozitivno odgovoriti na ovaj zahtev.

kosovo-online.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)