MISIJA KFOR O SITUACIJI NA IBARSKOM MOSTU: "Svi akteri da se uzdrže od jednostranih deklaracija i akcija"

Novosti online

15. 08. 2024. u 13:30

MISIJA Kfor je u više navrata istakla da je neophodno da se svi akteri uzdrže od jednostranih deklaracija i akcija koje bi mogle da stvore tenzije, što je, kako su istakli, ključno za trajnu bezbednost širom KiM - za dobrobit svih ljudi i zajednica i za regionalnu stabilnost.

МИСИЈА КФОР О СИТУАЦИЈИ НА ИБАРСКОМ МОСТУ: Сви актери да се уздрже од једностраних декларација и акција

Foto: Tanjug

Na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici i danas su prisutni pripadnici italijanskog kontigenta Kfor-a sa dva vozila, dok pripadnici Euleksa patroliraju i dalje u okolini mosta, javlja dopisnik Tanjuga.

Situacija je mirna i pored ranijih najava vlasti u Prištini da će most otvoriti za saobraćaj, a radovi na sređivanju mosta nastavljeni su i danas.

Misija Euleks je, u saopštenju, rekla da je formirana policijska jedinica te misije kako bi se stekla svest o situaciji oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, a koja sprovodi redovne mobilne izviđačke patrole 24 časa, sedam dana u nedelji, uključujući, navodi se, ali ne ograničavajući se na, blizinu mosta.

- Imamo vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i komandant KFOR-a ima ovlašćenje da ga prilagodi po potrebi, i neće oklevati da reaguje na bilo koji relevantan bezbednosni razvoj iu skladu sa našim mandatom UN - naveo je Kfor.

Misija je dodala i da je čvrsto posvećena da doprinese bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na KiM u svakom trenutku i nepristrasno, u okviru svog dugogodišnjeg mandata UN.

- Kfor održava stalno prisustvo na glavnom mostu preko reke Ibar, u Mitrovici i sprovodi redovne patrole u ​​okolini. Ponovo potvrđujemo da svaka odluka u vezi sa mostom preko reke Ibar mora biti doneta kroz politički dijalog i na koordinisan način. U tom smislu, nastavljamo da u potpunosti podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Nastavićemo da blisko sarađujemo sa svim našim kolegama, uključujući Kosovsku policiju i misiju vladavine prava EU (EULEKS), kao prvi i drugi bezbednosno odgovorni. KFOR ima dobre resurse i dobro je pozicioniran da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavio sa ispunjavanjem svoje misije UN-a - navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

HAPŠENjE AKTIVISTA JER SU SE SUPROTSTAVILI KREČENjU SRPSKE TROBOJKE ŠTO JE NAREDIO KURTI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji