SLEDE NOVA SVEDOČENJA O TAČIJEVIM ZLODELIMA: Posle letnje pauze danas se u Hagu nastavlja proces protiv lidera tzv. OVK

S.S.R.

19. 08. 2024. u 07:00

U SPECIJALIZOVANOM sudu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u Hagu, danas se posle letnje pauze nastavlja proces protiv nekadašnjih lidera tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, koji su optuženi za ratne, zločine protiv čovečnosti, kao i najmalje 102 ubistva u logorima na Kosovu i Metohiji i Albaniji.

СЛЕДЕ НОВА СВЕДОЧЕЊА О ТАЧИЈЕВИМ ЗЛОДЕЛИМА: После летње паузе данас се у Хагу наставља процес против лидера тзв. ОВК

Foto: Printskrin

Prema sudskom kalendaru, za ovu nedelju su predviđena tri radna dana - od danas do srede, kada će se čuti nova svedočenja tužilaštva.

Pre letnje pauze, u sudnici su se čule izjave preko 70 svedoka, Srba i Albanaca koji su direktno bili žrtve, pripadnika porodica žrtava koje su ubijene, ali i članova međunarodne zajedince koji su bili na Kosovu i Metohiji. Ogromna većina potvrdila je da je postojala namera da se ljudi ubijaju, da je tzv. OVK bila organizacija sa hijerarhijom, da je postojao Glavni štab, policija, da su zatvorenici držani u improvizovanim prostorijima u uslovima nedostojnim za život. Osim ovih svedočenja, sud je prihvatio i pisane izjave dela svedoka, pa je za sada u sudskim spisima zabeleženo preko 100 svedočanstava onih koji su imali saznanja o zlodelima tzv. OVK. 

Tokom pauze, opet je produžen pritvor Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, uz objašnjenje:

- Postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo.

Optužnica u deset tačaka tereti "četvrku" za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Pripadnici tzv. OVK pod komandom optuženih počinili su ove zločine u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. Kao saučesnici, u optužnici su navedeni i oficiri tzv. OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!