KAKO JE NASTAO NED? Uništavali su Jugoslaviju, sada bi da razore Srbiju (VIDEO)

Novosti online

18. 08. 2024. u 21:12

NED je satelit CIA.

КАКО ЈЕ НАСТАО НЕД? Уништавали су Југославију, сада би да разоре Србију (ВИДЕО)

Foto Shutterstock

Ono što je CIA radila tajno, NED je počeo da radi javno, a brojni opozicioni mediji, pripadnici opozicije i NVO koji danas deluju u Srbiji i dalje su na platnom spisku američke organizacije.

Direktiva jednostavno podrazumeva da ono što bi SAD želele da postignu je da Jugoslavija odustane od socijalističke ekonomije i postane ekonomija slobodnog tržišta po ugledu na Zapad.

Dok je sovjetski sistem bio na izdisaju, 1988. godine, Vašington nije gubio vreme i slao je savetnike u Jugoslaviju iz neprofitne organizacije pompeznog imena - Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).

Osnivanje NED-a predstavio je i Ronald Regan. 

- NED je odraz američke vere u demokratske ideale i institucije - rekao je tada Regan.

Međutm, Alen Vajnstin, koji je učestvovao u stvaranju ove organizcije rekao je 1991. godine za Vašington post da "mnogo toga što mi radimo danas CIA je radila tajno pre 25 godina."

To praktično znači da je NED bila satelit CIA.

- Umesto da CIA iza kulisa pokušava da tajno manipuliše državne procese tako što bi davala pare ovde i instrukcije tamo... Oni su tako dobili polugu sa strane koja je u stvari ta organizacija NED - rekao je bivši šef CIA.

Tako je NED počeo da sa izdašnim podmićivanjem u svakom kutku Jugoslavije finansirajući opozicione grupe, potkupljujući mlade, gladne novinare pune snova o novom životu, i dajući novac opozicionim sindikatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE PROKLETA JE AMERIKA: NBA liga se oglasila o Nikoli Jokiću (i ne samo o njemu)