SAD I KUĆAMA ZA "SIROČAD" MENJAJU KRVNU SLIKU SEVERA: Priština sprovodi albanizaciju nelegalnim privatizacijama i otimanjem

D. Zečević

20. 08. 2024. u 10:45

OSIM promene vlasničke strukture na desetine lokala u samom centru Severne Mitrovice, koji su odlukom tzv. kosovske Agencije za imovinu prešle u ruke Albanaca, a potom i oduzimanjem stanova bivših javnih preduzeća u vlasništvu Srba i dodeljivanja istih Albancima, novi potez prištinskih vlasti o izgradnji 200 kuća za pripadnike svih zajednica, osim za Srbe, dodatno je uznemirio naše sunarodnike.Jer, uvereni su da je na delu nastavak plana albanizacije severa Kosova i Metohije, većinski naseljenog Srbima.

САД И КУЋАМА ЗА СИРОЧАД МЕЊАЈУ КРВНУ СЛИКУ СЕВЕРА: Приштина спроводи албанизацију нелегалним приватизацијама и отимањем

Foto: D. Z.

Dok se zabranjuju radovi na asfaltiranju ulice u povratničkom naselju Sunčana dolina, u opštini Zvečan, namenjenom izbeglim i raseljnim Srbima iz drugih delova KiM, vlada tzv. Kosova potpisala je sporazum o finansiranju izgradnje kuća u četiri opštine na severu, i to za nemanjinske zajednice - Albance, Bošnjake, Rome....

Sporazum su potpisali ministar lokalne samouprave Aljbert Krasnići i Udruženje "Siročad Balkana", koje je navelo da je cilj "podrška i osnaživanje manjinskih zajednica", a pominju se Albanci, Bošnjaci, Turci, Romi, Aškalije, Egipćani... Srbi se ovom sporazumu ne pominju, jer čine više od 95 odsto stanovništva na severu KiM.

- Sama činjenica da taj projekat izgradnje kuća na severu KiM ne realizuje Ministarstvo za povratak, već ono za lokalnu samoupravu, a da ne obuhvata Srbe, ukazuje na nameru prištinskih vlasti da albanizuju sever KiM, i to na perfidan način. U ovom slučaju "maska" je izgradnja kuća za navodnu siročad - ističe, za Novosti, Aleksandar Arsenijević, iz Srpske demokratije.

On podseća da je tzv. kosovska Agencija za imovinu već "prodala" ili "dala u zakup" na desetine lokala nekadašnjih srpskih javnih preduzeća u samom centru Severne Mitrovice i to Albancima. Objašnjava da ima slučaja da su neke od lokala bez znanja nekadašnjih vlasnika znatno ranije kupili, takođe, Albanci i da ih sada samo "preuzimaju":

- Neki od albanskih privrednika su mi rekli da postoji jak pritisak na njih od režima u Prištini da sada otvaraju lokale koje su ranije kupili, a dosad su ih davali u zakup Srbima.

Iz Udruženja privrednika severa Kosova i Metohije opominju da albanski privredici na sve načine uništavaju poslove srpskih privrednika, otvarajući svoje biznise na severu Kosova i Metohije.

Ciljali GI SDP

GRAĐANI Severne Mitrovice uvereni su da iza kupovine objekata stoji vlada tzv. Kosova koja ta to daje novac albanskim biznismenima.

- Niko ne može da me ubedi da je Albanac, koji je za 125.000 evra otkupio kuću u kojoj je sedište stranke GI SDP Olivera Ivanovića, to uradio zato što mu je stalo do te kuće - kaže nam žena iz zgrade koja se nalazi u istoj kući gde je bilo sedište GI SDP.

Nezvanično saznajemo da je u planu otkup još jedne kuće u kojoj se nalazi lekarska ordinacija, a na tom placu će se graditi zgrada.

- U tome im naruku ide i zabrana ulaska srpske robe na KiM koja traje duže od godinu dana, što je dovelo do zatvaranja većeg broja manjih trgovinskih radnji na severu čiji suvlasnici bili Srbi.

Efekte perfidnog plana albanizacije severa KiM osetili su i Srbi koji su bili nastanjeni u nekadanjšim stanovima javnih preduzeća u Severnoj Mitrovici, a koje su otkupili stekavši vlasničko pravo.

- Reč je o stanovima u kojima su devedesetih godina stanovali Albanci koji su radili u srpskim preduzećima, ali su napuštanjem tih preduzeća gubili stanarsko pravo. U stanove su se, što je logično, uselili srpski radnici tih firmi koji su potom otkupili stanove. Ali, tzv kosovska Agencija donela rešenja u kojima daje prednost stanarskog u odnosu na pravo svojine - pojašnjava advokat Predrag Miljković.

Zbog neviđenih pritisaka pojedine srpske porodice same su se iselile kako bi izbegle da ih nasilno izbace.

PEVAO PESME MALOG KNINDžE, PA UHAPŠEN

SRBINU iz Goraždevca Luki Zlatičaninu (45), kojeg je pre dva dana, privela tzv. kosovska policija, određeno je zadržavanje do 48 sati, a pod sumnjom da je "podsticao na razdor i netrpeljivost". On je pre nekoliko dana, s velikom grupom mladih iz Goraždevca, bio u kafiću, pevali su pesme Baje Malog Knindže, a nakon toga u lokal je došla policija. Vlasnik kafića sutradan je novčano kažnjen.

Porodica Zlatičanina i dalje ne zna pravi razlog hapšenja, a njegova supruga Nadica kaže da čekaju odluku sudije da li će on biti novčano kažnjen ili će morati u zatvor. On je dodala da su prema njoj u stanici policije bili vrlo neljubazni i da su je isterali.

Kancelarija za KiM saopštila je da je privođenje Zlatičanina ogledalo antisrpske histerije i pokazatelj mržnje koju emituje režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija:

- Umesto da se privode i procesuiraju oni koji su mučki pobili srpsku decu na Bistrici, priveden je Srbin iz Goraždevca i to zbog navodnog remećenja javnog reda i mira. Posebno je indikativno da je priveden skoro nedelju dana nakon navodnog dela, što ukazuje na montirani progon i etničku pozadinu ovog slučaja, a cilj je da se uznemire i zastraše Srbi u Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti