OTKRIVAMO: Ko je Zoran Đorđević koji pokušava da preuzme tzv. antilitijumske proteste u Valjevu?

Novosti online

19. 08. 2024. u 15:02

NA društvenim mrežama cirkuliše poziv na „miran porodični protest protiv rudarenja litijuma, bez stranačkih obeležja“, 19. avgusta sa početkom u 19 časova na Gradskom trgu u Valjevu, u kojem je najavljeno i da na praznik Preobraženje počinje „drugi set okupljanja“ u Srbiji.

ОТКРИВАМО: Ко је Зоран Ђорђевић који покушава да преузме тзв. антилитијумске протесте у Ваљеву?

Foto

Iza ovog poziva stoje izvesni Zoran Đorđević i organizacija „Valjevski šipak“, čiji vizuelni identitet predstavlja stisnuta pesnica sa palcem, tj. podrugljivi gest poznat kao šipak.

Foto

Đorđević je po zanimanju filmski, televizijski i pozorišni reditelj, scenarista, umetnički fotograf i producent, koji već skoro dve i po decenije živi i radi u Brazilu, a svojevremeno je diplomirao režiju dokumentarnog filma na Filmskoj i TV školi Akademije umetnosti u Pragu (FAMU).

Bio je aktivni učesnik petooktobarskog prevrata i bliska veza pok. Bogoljuba Arsenijevića zvanog „Maki“, jednog od istaknutijih članova „Otpora“, a na njegovu bliskost sa ovom organizacijom ukazuje i dizajn loga „Valjevskog šipka“. Iako se borio za svrgavanje dotadašnjeg državnog rukovodstva i nasilan dolazak opozicije na vlast, neposredno nakon Petog oktobra napušta zemlju i odlazi u Brazil.

Foto

Ipak, Đorđević je nedavno odlučio da prekine samonametnuti egzil u ovoj dalekoj zemlji, te se tako ovih dana pojavio u Valjevu sa namerom da bude vođa lokalnih tzv. antilitijumskih protesta. Zbog toga je već uspeo da dođe u sukob sa ostalim valjevskim opozicionarima i „ekolozima“, koje optužuje da žele da mu preotmu ideje i liderstvo. Tako je na poslednjem skupu udružene valjevske opozicije, okupljene pod parolom „sVAnuće“, došao u sukob sa Ivanom Manićem iz „Zeleno-levog fronta“ (ZLF), sa kojim je inače u prethodnom periodu sarađivao na svojim projektima (Manić mu je radio prevode na engleski jezik).

Pošto je očigledno da je između Đorđevića i njegovog „Valjevskog šipka“ i ostatka opozicije i samozvanih ekologa došlo do ozbiljnih podela i rascepa, ostaje da se vidi ko će od njih na kraju dobiti šipak u preuzimanju „antilitijumskih“ protesta u Valjevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti