ĐURIĆ PISAO NDI: ĐURIĆ PISAO NDI: Kakvu nam poruku šaljete - Kurti ugnjetava Srbe na KiM, podriva politiku SAD, a vi ga pozivate na Konvenciju

Novosti online

19. 08. 2024. u 18:39

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Marko Đurić obratio se pismom Nacionalnom demokratskom institutu (NDI) povodom učešća Aljbina Kurtija na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji (DNK) 2024.

ЂУРИЋ ПИСАО НДИ: ЂУРИЋ ПИСАО НДИ: Какву нам поруку шаљете - Курти угњетава Србе на КиМ, подрива политику САД, а ви га позивате на Конвенцију

Foto: FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Đurić je u pismu naglasio da je veoma zabrinjavajuće i razočaravajuće što neko ko je široko prepoznat kao kršitelj ljudskih prava i osnovnih demokratskih vrednosti, i ko je više puta upražnjavao prakse koje podrivaju interese i prisustvo SAD na Zapadnom Balkanu, dobija priliku da promoviše svoju opasnu politiku i etno-nacionalističku agendu.

-Dozvolite mi da vas podsetim da su ove destabilizujuće aktivnosti, uključujući konstantno udaljavanje od dijaloga između Beograda i Prištine i odbijanje usklađivanja sa Vašingtonom, snažno osuđene od strane visokih zvaničnika i predstavnika u SAD i EU, piše u pismu predsednici NDI Tamari Kofman Vits u koje je Kosovo onlajn imao uvid.

Kurti je pozvan kao panelista na pratećem događaju pod nazivom -“DNK Konvencija i uloga političkih partija“. Đurić upozorava da poziv da učestvuje na ovom događaju kao govornik stvara javnu i političku platformu, omogućavajući mu da dodatno destabilizuje region Balkana šireći dezinformacije, fabrikovane informacije i alternativne istine protiv Republike Srbije.

-Još veću zabrinutost izaziva činjenica da Aljbin Kurti, uprkos tome što dosledno podriva američku politiku na Zapadnom Balkanu i pokazuje da je nepouzdan američki partner, izgleda da koristi DNK kao podijum za pokretanje svoje izborne kampanje, iskorišćavajući ga za interese svoje stranke, navodi ministar spoljnih poslova Srbije.

Na kraju podvlači da su Evropa i Balkan "na kritičnoj raskrsnici" i izražava spremnost za zajednički rad na očuvanju osnovnih evropskih i demokratskih vrednosti, kao i mira i stabilnosti u regionu.

-Da bi se to postiglo, ključno je uzdržati se od ulaganja u one koji su se dokazali kao remetioci mira i stalno se suprotstavljaju naporima Vašingtona da donese prosperitet regionu, kao što je Aljbin Kurti, naveo je Đurić.

KURTI U ČIKAGU

Premijer Kosova Aljbin Kurti učestvovaće na panel diskusiji pod nazivom "Nacionalna demokratska konvencija i uloga političkih partija" u Čikagu.

Panel se održava u okviru Demokratske nacionalne konvencije na kojoj bi trebalo da bude ozvaničena nominacija Kamale Haris za predsedničku kandidatkinju demokrata na izborima u novembru u SAD.

Diskusiju će otvoriti predsednik upravnog odbora Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Tom Dašl, a moderiraće predsednica Instituta Tamara Vites, saopštili su iz Vlade Kosova.

Na panelu će, između ostalih, učestvovati i bivši sekretar Natoa Džordž Robertson i bivša predsednica Demokratskog nacionalnog komiteta, a sada član odbora NDI Dona Brazile.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer rekao je za „Metro gazetu“ da Kurti nije dobio poziv od američke vlade, već od Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) koji je povezan sa Demokratskom strankom.

-Koliko znam, premijer Kurti planira da učestvuje na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji na poziv Nacionalnog demokratskog instituta. Ali, da se razumemo, ovo nije poziv Vlade SAD. Demokratska stranka je politička partija u Sjedinjenim Državama. NDI je krilo Demokratske stranke koje radi na izgradnji demokratskih partija i institucija u inostranstvu, naveo je Hovenijer.

kosovo-online.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN DUNAVA: Sačuvajmo ravnotežu između razvoja i zaštite prirode