AMERIČKI OFICIR ZAVRŠIO SVEDOČENJE NA SUĐENJU TAČIJU: OVK pravila nelegitimne institucije

S. J. M.

20. 08. 2024. u 16:29

AMERIČKI oficir Stiven Rasel, koji je bio pripadnik KFOR-a na Kosovu i Metohiji od jula 1999. godine, završio je svedočenje u Specijalnom sudu Kosova u Hagu u postupku protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija optuženih vođa takozvane OVK za ratne i zločine protiv čovečnosti tokom 1998 i 1999. godine na KiM

АМЕРИЧКИ ОФИЦИР ЗАВРШИО СВЕДОЧЕЊЕ НА СУЂЕЊУ ТАЧИЈУ: ОВК правила нелегитимне институције

Foto: Printskrin

On je ispričao da su i Srbi i Albanci KFORU prijavljivali zločine koji su se dogodili pre dolaska NATO snaga, masovne grobnice i zahtevali da ih istraže.

- Pokušali smo da ih istražimo. Obično su te informacije dolazile od meštana sela, koja smo obilazili ili od ljudi sa kojima smo imali kontakt - kazao je Rasel.

On je rekao da su trupe KFOR-a pokušale da zaustave nasilje i stvore ambijent u kome bi se mogle formirati institucije po direktivi UN.  Kazao je i da je njihova dužnost bila da zaustave bilo kakvu policijsku funkciju OVK ili Vlade, jer tada po sporazumu nisu postojale legitimne institucije i mandat UN je bio da ih vremenom omoguće. Naveo je da Ministarstvo javnog reda, koje je formirala OVK, nije bilo legitimna institucija i da joj se nisu mogli obraćati, jer kako da se obrate ministarstvu, koje nije imalo ovlašćenja da postoji.

Nakon završetka Raselovog svedočenja, počelo je svedočenje zaštićenog svedoka V03871, koje je bilo zatvoreno za javnost. To je čovek koji se pridružio OVK u martu 1998. godine, u nekoliko zemalja obučavao ove teroriste i bio jedan od komandanata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!