KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU: Otmica novinara mrlja na obrazu MZ-nećemo prestati da ih tražimo

D. Z.

21. 08. 2024. u 12:49

PODSEĆAJUĆI da su na današnji dan, pre dvadeset šest godina, na putu Orahovac-Velika Hoča, oteti novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić, Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da njihove porodice, kolege i cela javnost, nikada nisu saznali šta se sa njima desilo, što, kako navode u saopštenju za javnost, predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava u pokrajini.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Отмица новинара мрља на образу МЗ-нећемо престати да их тражимо

foto d.z.

- Đuro Slavuj i Ranko Perenić oteti su zato što su krenuli na radni zadatak, da izveste o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu, ali pre svega zato što su Srbi, a njihova otmica trebalo je da uplaši preostale Srbe u Orahovcu, ali i na celom Kosovu i Metohiji i da im pokaže kakva sudbina čeka srpski narod u pokrajini-navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodaju da činjenica da otmičari kidnapovanih novinara do danas nisu pronađeni i privedeni pravdi ukazuje na ravnodušnost i nezainteresovanost međunarodne zajednice za rešavanje sudbine nestalih i stradalih Srba na Kosovu i Metohiji.

- Nažalost, svedoci smo da se i danas sprovdi gotovo svakodnevni teror i nasilje nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji i da su međunarodne misije u pokrajini samo nemi posmatrači nebrojenih zlodela nad našim narodom.Ali, ni ćutanje odgovornih, ni često vandalsko skrnavljene spomen ploče koju su nestalim novinarima podigle kolege, neće nas zaustaviti u traganju za pravdom i zločincima. Nastavićemo da istrajavamo na putu da se počinioci tih strašnih događaja pronađu i da nestali novinari pronađu zasluženi mir i spokoj. To je dužnost prema njihovim porodicama, kolegama, ali i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji-naglašavaju iz Kancelarije za KiM i podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji: odnosno da je Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini.Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje od međunarodnih institucija na KiM da shodno svom mandatu obezbede mir i bezbedan život za sve Srbe u pokrajini, a novinarima pruže zaštitu i njihovoj profesiji obezbede civilizovane uslove za nesmetan rad. Istina i pravda za sve stradale u organizovanim zločinima nad Srbima na Kosovu i Metohiji jedini su put ka normalizaciji odnosa i izgradnji trajnog mira u pokrajini.

OKUPLjANjE

Na mestu otmice Ranka Perenića i Đure Slavuja nedaleko od Velike Hoče i Orahovca kraj spomen ploče nestalim kolegama i danas su se okupili srpski novinari, članivi UNS-a odnosno ogranka na Kosovu i Methiji Društva novinara Kosova i Metohije sa željom da upozore i opomeenu kako ksoovsko pravosuđe tako i međunaordne misije na KiM da omtica srpskih novinar anije rasvetljena ni posle više od četvrt veka.Inače, još 2007 godine misija Euleks je potvrdila da su srpske novinare, Đura Slavuja i Ranka Perenića pod pretnjom oružjem kidnapovali pripandici tzv. „OVK“ i odveli ih u nepoznatom pravcu.Inače, ova novinarska kepipa TV Priština krenula je tog 21 avgusta 1998 godine u manastir Zočište da napiše reportažu o povratku monaha u svetinju iz koje su prethodno kidnapovani od strane „OVK“ a vraćeni posredstvom Međunarodnog Crvenog krsta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNA NENORMALNOST U AFERI JANIK SINER! Čuveni teniser ukazuje na potpuno ludilo u doping slučaju najbolje rangiranog tenisera sveta