NE DAJU DA PEVAMO, PRIČAMO, ŽIVIMO... Luka Zlatičanin (45), iz Goraždevca, za "Novosti", o hapšenju

D. Zečević

22. 08. 2024. u 07:00

BIO sam u dvorištu sa majkom. Planirali smo da kuvamo džem kada su u dvorište ušla dva policajca. Jedan od njih mi je tražio ličnu kartu, koju je uzeo i rekao mi da se javim u policijsku stanicu, gde je bio arogantan prema meni. Psovao me je što, kako mi je rekao, pevam srpske pesme "Kosovo je Srbija", "Đenerale" i druge, iako sam mu kazao da sam u kafiću pevao pesmu "Prepelica". Potom su me odveli u Peć, gde nije bilo mesta u pritvoru, pa su me odvezli u Dečane, i tu sam u policijskoj stanici proveo 48 sati.

НЕ ДАЈУ ДА ПЕВАМО, ПРИЧАМО, ЖИВИМО... Лука Златичанин (45), из Гораждевца, за Новости, о хапшењу

Luka Zlatičanin

Ovako Luka Zlatičanin (45), iz Goraždevca , za "Novosti", opisuje kako je izgledalo kada su pripadnici tzv. kosovske policije 18. avgusta došli da ga uhapse pod optužbom za "izazivanje mržnje i netrpeljivosti". I to sve nedelju dana nakon "spornog" događaja, kada je hteo da se društvom proveseli uz pesmu Baje Malog Knindže. Osim policajca koji se nekorektno ponašao u policijskoj stanici u Goraždevcu i tokom privođenja, kako ističe, prema njemu su se u Peći i Dečanima, gde je bio u pritvoru, ponašali korektno. Međutim, ponavlja da ga terete za nešto što nije učinio.

- Stavlja mi se na teret nešto što nisam učinio, i još su me priveli šest dana nakon što sam bio sa društvom u kafiću. Tada nam je prišao policajac zbog neke polomljene pivske flaše koju čak mi nismo ni polomili, i tada nam je zabranio da pevamo. Pevao sam pesmu "Prepelica" i pitao ga kome smeta to što pevamo, a on je odgovorio: "Meni". Čak smo i prestali da pevamo, što je strašno. Očigledno hoće da nam zabrane da pevamo, govorimo, da živimo... Jednostavno, žele da nas zastraše i primoraju da napustimo ove prostore - kaže Zlatičanin, čiji su svi preci iz ove metohijske sredine, gde je i on rođen i gde živi sa majkom, suprugom i troje dece.

Najstarija, devetnaestogodišnja kćerka, upisala je fakultet u Kosovskoj Mitrovici, jedan sin pohađa srednju školu, a najmlađi od šest godina ide u vrtić. Inače, protiv Zlatičanina je pokrenut proces, pa ističe da će suđenje pokazati koja je suština njegovog hapšenja. Nada se da će, bez obzira na nekorektnost koju je pokazao pripadnik tzv. kosovske policije prema njemu, suđenje biti korektno:

- Nisam učinio ništa što bi bilo koga povredilo ili bilo kome nanelo štetu. Hapšenje Srbina iz Goraždevca odmah je osudila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, iz koje su istakli da je cilj svega da se uznemire preostali Srbi u ovoj metohijskoj enklavi. Kako su naveli, prištinsko pravosuđe hapsi nedužnog Srbina umesto da traži i procesuira ubice srpske dece iz Goraždevca, ubijene pre 21 godinu na reci Bistrici. Inače, u Goraždevcu, nadomak Peći, u izolaciji živi oko 800 Srba.

Peticija protiv tzv. policije

ZLATIČANIN kao mogući razlog za hapšnjenje navodi i to što je svojevremeno bio inicijator peticije protiv pripadnika tzv. kosovske policije, a zbog njihovog ponašanja prema meštanima Goraždevca. On ističe da policija treba da radi u interesu svih građana, i dodaje da su Srbima, ne samo u Goraždecu, već i na čitavom Kosovu i Metohiji, uskraćena sva osnovna ljudska prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

HRVATSKA GLEDA I NE VERUJE: Sin poznatog hrvatskog košarkaša odabrao da igra za Srbiju!