KARADŽIĆ TUŽIO VLADU VELIKE BRITANIJE: Razlog - Nehumano postupanje i kršenje ljudskih prava u zatvoru

Tanjug

21. 08. 2024. u 16:51

PRVI predsednik Republike Srpske, lider Srba u BiH i haški optuženik Radovan Karadžić (79) tužio je Vladu Velike Britanije za nehumano postupanje i kršenje ljudskih prava u zatvoru na ostrvu Vajt.

КАРАЏИЋ ТУЖИО ВЛАДУ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ: Разлог - Нехумано поступање и кршење људских права у затвору

Foto EPA, Tanjug, Profimedija , Printskrin Jutub (video), dokumentacija “Novosti”...

Prema pisanju britanskog Dejli Mejla, Karadžić traži odštetu od 50.000 funti.

Njemu je zabranjeno da komunicira na maternjem srpskom jeziku i da u ćeliji ima knjige i laptop.

To se, prema pisanju portala, dešava nakon što je njegova ćerka Sonja Karadžić-Jovićević 2021. godine tvrdila da njenog oca u britanskom zatvoru drže u „nezdravim“ i „necivilizovanim“ uslovima. Podsećaju da je Karadžićeva ćerka tada za Srnu, novinsku agenciju Republike Srpske, rekla da što se fizičkog i zdravstvenog stanja njenog oca tiče, on je smešten u uslovima koji su neprihvatljivi. „Ako tome dodamo i činjenicu da se nalazi u zgradi punoj kancerogenog azbesta koja je zabranjena širom sveta, jasno je u kakvom će stanju biti.  

Rekla je i da je premeštanje njenog oca u zatvor u Britaniju bilo namerno u inat njenoj porodici.

- Moj otac je u veoma necivilizovanoj situaciji, a što se njegove porodice tiče, njegovo preseljenje na jug Engleske namerno je napravljeno da bi ga držao podalje, van pravila Rezolucije Ujedinjenih nacija koju je usvojio Savet bezbednosti. Biće nam veoma teško fizički, finansijski i proceduralno, zbog viza, imunizacije tokom pandemije, pa čak i posle toga, da ikada odemo tamo i posetimo ga.

Nekadašnji lider Srba u BiH osuđen je 2019. godine za genocid nad Hrvatima i muslimanima tokom poslednjeg rata u BiH.  Prvobitno je osuđen na 40 godina zatvora na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a potom mu je kazna povećana na doživotnu robiju bez uslovnog otpusta. 

Podsećaju da je Karadžić prebačen avionom iz Holandije u Veliku Britaniju 2021. 

Britanija je bila u velikoj meri uključena u njegovu osudu, a bivši ministar spoljnih poslova Dominik Rab bio je jedan od mladih advokata koji je izradio pravnu proceduru za njegovo prebacivanje u UK, piše Dejli Mejl.

BONUS VIDEO: SKANDAL! Ovi ljudi nemaju meru: Lažni ekolog Kokanović udario na Srbe sa Kosova i Metohije!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMA TUGOVANJA: Ben Aflek sa njom provodi vreme na dan kada je DŽenifer Lopez podnela zahtev za razvod (FOTO)