UZVRAĆAMO ISTINOM NA SVAKU LAŽ O SRBIJI: Država započinje važan projekt s ciljem da se spreči širenje dezinformacija u svetskim medijima

M. Stanojković

22. 08. 2024. u 10:00

SRBIJA će do kraja godine oformiti posebne timove za strane medije koji će biti zaduženi da prate napise o našoj zemlji i pravovremeno reaguju u slučaju objavljivanja lažnih vesti. Na ovom projektu pobošljanja ugleda naše zemlje biće angažovani medijski stručnjaci sa engleskog, francuskog, nemačkog i italijanskog govornog područja.

УЗВРАЋАМО ИСТИНОМ НА СВАКУ ЛАЖ  О СРБИЈИ: Држава започиње важан пројект с циљем да се спречи ширење дезинформација у светским медијима

Foto: Printscreen

Ova novina deo je strategije osmišljene u vladinoj Kancelariji za javnu i kulturnu diplomatiju, koja priprema buduće projekte, a kojim će se raditi na promovisanju srpske kulture, vrednosti na spoljnopolitičkom nivou, kao i na pobošljanju slike Srbije u inostranstvu. Iako je do sada praćenje vesti koje se plasiraju o Srbiji van granica naše zemlje bilo u nadležnosti i tamošnjih ambasada, atašea, specijalizovani timovi koji će se "naslanjati" i na saradnju sa MSP i diplomatskim predstavništvima, budnije će pratiti i analizirati medijske objave.

Kako za "Novosti" objašnjava Arno Gujon, direktor ove Kancelarije koja je inicijator projekta, trenutno se radi na selekciji kadrova koji će biti uključeni u timove.

- Očekujemo da do kraja godine imamo spremne ekipe za engleski, francuski i nemački jezik, a nadamo se i za italijanski - navodi Gujon. - U svakom timu će biti po nekoliko novinara koji će biti ili rodom iz tih zemalja ili Srbi iz dijaspore koji su tamo rođeni, a koji razumeju jezik i mentalitet te zemlje. Za neke zemlje ćemo imati više ljudi, pogotovo za englesko i francusko govorno područje. Njihov zadatak će biti da isprate sve što se objavljuje na tim jezicima, ne samo u toj zemlji, već svuda gde se on koristi u medijima, a da u slučaju lažnih vesti, reaguju demantijima ili objavljivanjem autorskih tekstova. Takođe, oni će moći i proaktivno da deluju plasiranjem informacija iz Srbije koje je predstavljaju u pozitivnom kontekstu.

FOTO TANJUG/ Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Gujon ističe da se očekuje da će se ovim smanjiti broj lažnih objava o Srbiji, jer će, kako navodi, takvi tekstovi ubuduće biti u fokusu tih timova koji će moći pravovremeno da reaguju:

- Želimo da postignemo da oni koji su navikli da objavljuju laži i negativne strane događaja na Balkanu, pa i o Srbiji, znaju da će svaki put dobiti odgovor i da reakcija neće izostati. Svesni smo da nećemo moći da smanjimo animozitet onih koji su napravili karijeru na antisrpskim objavama, ali ćemo sada biti u prilici da reagujemo na svaku laž. Sada će se to sistemski raditi, na dnevnom nivou ćemo imati pres-kliping kako bismo tačno znali šta se sve plasira i da bismo omogućili da se čuje i druga strana priče. Želimo da animiramo ljude koji će moći da izlaze u javnost i brane istinu o Srbiji. Ovo je sve deo našeg plana o razvijanju digitalne diplomatije, kulturnih događaja, ali i pobošljanju ugleda naše zemlje u svetu.

Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je, prema podacima države, u poslednjih 25 meseci plasirano više od 10.000 tekstova s lažnim informacijama o Srbiji. On je to naveo odgovarajući na tekst britanskog "Telegrafa", u kome je optužen da priprema "invaziju" na Kosovo i Metohiju, a "dokaz" za to je Kurtijeva tvrdnja da "Srbija gradi baze u obliku potkovice".

- Ovu laž, koliko sutra, prekriće nova i tako unedogled. Nemoguće je ovakve gluposti i besmislice više puta dnevno demantovati. Zato, građani Srbije, da radimo, da se borimo i da volimo našu Srbiju više od svega - rekao je tada Vučić.

Foto: Printscreen

U kontekstu negativnih objava o Srbiji, Vučić je govorio i povodom pisanja regionalnih medija uoči i nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici, navodeći da su "organizovane čitave fabrike laži protiv Srbije".

- Sve se to deševa iako sam nedvosmisleno na konferenciji za novinare govorio o potrebi očuvanja mira, o tome kako ćemo sve da učinimo da mir bude sačuvan. Govorio sam da bi usvajanje rezolucije u UN značilo otvaranje Pandorine kutije i nedvosmileno rekao da to znači veliki broj novih rezolucija pred Generalnom skupštinom UN. Dan kasnije mogli ste da vidite u regionalnim medijima, koji kažu da je Pandorina kutija u stvari rat protiv naših komšija, dalje naoružavanje, iako je bilo potpuno jasno da to veze jedno sa drugim nema - rekao je predsednik Srbije u danima nakon usvajanja dokumenta, čiji je jedini cilj bio da se na naš narod stavi žig "genocidan".

Uniforma i pancir kao dekor

TRAGOM lažnih informacija urednica vojne rubrike britanskog "Telegrafa" Danijela Šeridan u aprilu je došla na KiM da "utvrdi" da li bi tu "mogao da se dogodi sledeći veliki konflikt u Evropi".

- Stojim ovde na planinskom vencu dok su iza mene brda u Srbiji - izgovorila je obučena u maskirnu uniformu, s pancirom i rukavicama sa kamuflažnim motivima, obraćajući se sa leposavićkog brda.

U snimku, objavljenom na nalogu ovog medija na mreži "Iks", ona govorila o tome da li će doći do "invazije Srbije na Kosovo". Taj izmišljeni scenario upravo je preko "Telegrafa" plasirao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, saopštavajući kako Beograd "podiže operativne baze oko granice u obliku potkovice".

Foto: Printscreen

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite SEPTEMBARSKI LAST MINUTE , popust do 390 eur!