U EU RASPRAVA O MERAMA PROTIV KiM: Stano - Priština da se uzdrži od jednostranih poteza

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 08. 2024. u 00:05

EVROPSKA unija saopštila je da Savet nastavlja raspravu o izveštaju visokog predstavnika Žozepa Borelja o ukidanju mera protiv Kosova i Metohije, nametnutih pre više od godinu dana, prenosi RTV 21.

У ЕУ РАСПРАВА О МЕРАМА ПРОТИВ КиМ: Стано - Приштина да се уздржи од једностраних потеза

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

Što se tiče mogućnosti proširenja ovih mera, kako je EU nedavno upozorila vlasti u Prištini, portparol EU Peter Stano je istakao da EU i dalje traži od nadležnih da se KiM uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih koraka koji bi mogli dodatno da povećaju tenzije.

-Diskusije zemalja članica EU u Savetu o izveštaju visokog predstavnika, o ispunjavanju zahteva EU sa tzv. Kosova, se nastavljaju. Oni su interni i poverljivi. EU i njene države članice nastavljaju da pozivaju kosovske vlasti da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih koraka zbog kojih bi mogle dodatno da eskaliraju tenzije, a očekujemo da se tzv. Kosovo pozabavi i reši otvorena pitanja u dijalogu pod posredstvom EU, rekao je Stano za RTV 21.

Mere protiv Prištine uvedene su zbog tenzija na severu Kosova i Metohije, nakon što su na lokalnim izborima na severu KiM izabrani albanski gradonačelnici u četiri opštine i smešteni u kancelarije uz podršku tzv. kosovske policije.

Izbore održane u aprilu prošle godine u četiri opštine sa srpskom većinom, Srbi su bojkotovali zbog toga što su ih smatrali nelegitimnim i nedemokratskim, zbog stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta po LAST MINUTE cenama, popusti su neodoljivi!