U FOKUSU EVROPSKI PUT I 12 "RAFALA": O čemu će sve razgovarati Vučić i Makron - teme i privreda, zdravstvo, energetika, veštačka inteligenci

M. Stanojković

23. 08. 2024. u 10:57

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ugostiće francuskog kolegu Emanuela Makrona, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Beogradu 29. i 30. avgusta.

У ФОКУСУ ЕВРОПСКИ ПУТ И 12 РАФАЛА: О чему ће све разговарати Вучић и Макрон - теме и привреда, здравство, енергетика, вештачка интелигенци

Foto: Instagram

Okosnica ovog važnog susreta lidera biće ekonomske teme, podrška našem evropskom putu, a očekuje se da jedna od tema bude i finalizacija dogovora o nabavci 12 borbenih aviona "rafala".

Dvojica zvaničnika razgovaraće o daljem produbljivanju bilateralnih odnosa, kao i saradnji u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture. Na agendi će se naći i pitanja u vezi sa veštačkom inteligencijom, budući da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.

Ova poseta uslediće na poziv srpskog šefa države, koji je prethodno boravio u Parizu u aprilu ove godine, gde je dočekan uz najviše državne počasti, a tom prilikom je postignuta saglasnost o kupovini "rafala". Vučić je ranije izjavio da bi kupovina "rafala" bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta "koje bi iznelo i do tri milijarde evra".

Da će u Beogradu zaokružiti vojni ugovor, Makron je najavio i na Samitu Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji. Odgovarajući na pitanje o statusu ugovora za nabavku francuskih aviona za Srbiju, Makron je tada odgovorio da će u narednim nedeljama ili mesecima posetiti Srbiju "kako bi se finalizovali pregovori koji su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između dve država".

Foto: Ministarstvo odbrane

Kako je tokom boravka u Parizu najavio Vučić, odluka o kupovini "rafala" od Francuske je veoma blizu, a nakon što je tada delegacija Srbije imala razgovor sa predstavnicima kompanije "Daso" o nabavci 12 borbenih aviona.

- Reč je o avionima koji su verovatno najskuplji na celom svetu. I to ne polovni, već novi. Reč je o najboljim avionima i sa najmodernijim sistemima. To su četiri plus, plus generacije, koje su ispred naših "migova" i svega drugog, i po svojim radarskim mogućnostima, i po raketama koje koriste - istakao je Vučić.

Tokom poslednjeg zvaničnog susreta utanačeni su i brojni ugovori, vredni na desetine milijardi evra koji će se realizovati u godinama pred nama.

Vučić, koji se do sada sastajao i razgovarao sa Makronom gotovo 20 puta, u Jelisejskoj palati poslednji put je bio u aprilu, a prethodno sredinom novembra, na Mirovnom forumu koji je organizovao Makron. Predsednik se i u januaru u Davosu sastao sa francuskim kolegom, kojem je zahvalio što je deo govora na Svetskom ekonomskom forumu posvetio Srbiji. Jedan od najznačajnijih susreta dvojice državnika bio je u Beogradu, u julu 2019. Bila je to prva poseta jednog francuskog predsednika Srbiji nakon punih 18 godina, koliko je prošlo od dolaska predsednika Žaka Širaka u Beograd.

- Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju - poručio je tada Makron na srpskom jeziku okupljenim građanima na Kalemegdanu.

Makron i Vučić su tada otkrili obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Kompanije kao spona

PREMA podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova, u Srbiji posluje više od 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju više od 12.000 radnika. Francuska kompanija "Vansi" dobila je koncesiju na 25 godina za beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Takođe, dve vlade su 2014. potpisale Memorandum o razumevanju o gradnji metroa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite SEPTEMBARSKI LAST MINUTE , popust do 390 eur!