MILIVOJEVIĆ O MAKRONOVOJ POSETI: Jasan signal da odnosi Srbije i Francuske dobijaju strateški karakter

M.St.

23. 08. 2024. u 16:30

KARIJERNI diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da je najavljena poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu jasan signal da odnosi Srbije i Francuske dobijaju strateški karakter koji je u dugoročnom interesu obe zemlje.

МИЛИВОЈЕВИЋ О МАКРОНОВОЈ ПОСЕТИ: Јасан сигнал да односи Србије и Француске добијају стратешки карактер

Zoran Milivojević / Foto Tanjug

- Francuska je stalna članica Saveta bezbednosti, članica NATO-a i jedna od vodećih članica Europske unije. U kontekstu prioriteta srpske spoljne politike i srpskih interesa, Francuska igra važnu ulogu -  rekao je Milivojević za Tanjug.

On ocenjuje da će jačanje bilateralne razmene biti u fokusu ove posete, ali da će Makron sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sasvim sigurno razmeniti mišljenja o svim političkim pitanjima koje su relevantne za jednu i drugu stranu.

Milivojević navodi da očekuje da će jedna od tema biti i situacija na Kosovu i Metohiji i da će nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

- Ovo je prilika da Srbija direktno Makronu, dakle predsedniku države koja ima uticaj u globalnim razmerama, iznese svoj stav o politici Prištine, o ugroženosti srpskog naroda, o potrebi da KFOR i deo međunarodne zajednice koji je prisutan na KiM deluju u okviru svog mandata i brane norme i standarde međunarodnog prava -  naveo je Milivojević.

On je podsetio da je Francuska bitno uticala da tzv. Kosovo ne bude primljeno po ubrzanoj proceduri u Savet Evrope.

- Kad je reč o Srbiji, potpuno je jasno da Srbija ima interes da sa jednom od vodećih zemalja kolektivnog zapada ima dijalog u kojem bi došli do izražaja i interesa Srbije da se njeni stavovi i njeni argumenti razumeju na bolji način nego sada -  rekao je Milivojević.

S druge strane, Milivojević ocenjuje da Francuska ima interesa da se pozicionira kao velika sila i u okviru Europske unije i u Evropi.

- Ona je nuklearna sila, a izlaskom Velike Britanije, postala je ključna nuklearna sila u Europskoj uniji. Ima interesa da ne bude pod kišobranom, Nemačke kao dominantne sile u EU -  rekao je Milivojević.

Milivojević podseća da je pre pet godina kada je francuski predsednik prvi put posetio Srbiju potpisan niz sporazuma, da potpisivanje sporazuma nije izostalo ni kada je Vučić posećivao Francusku, a da se sada spominje potencijalna vojna saradnji i nabavka Rafala - višenamenskih mlaznih lovaca četvrte generacije.

- Treba očekivati čak i dodatne sporazume vezano za one teme koje su već otvorene. Tu je tema veštačke inteligencija, jer će Srbija predsedavati komitetom za implementaciju, a Francuska će iduće godine u Parizu biti domaćin Svetske globalne konferencije -  rekao je Milivojević i dodao da će se sasvim sigurno među važnim pitanjima naći i tema energetike.

On podseća da su odnosi Srbije i Francuske dugogodišnji i da poseduju istorijsku i tradicionalnu dimenziju.

- Ako isključmo NATO agresiju i Francusko priznanje nezavisnosti Kosova, sve drugo je nešto što je visoko na lestvici istorije i tradicije u našim odnosima. I na toj bazi Francuska i projektuje svoj politički interes prema ovom prostoru i definisala je Srbiju kao ključnu zemlju u ovom regionu -  navodi Milivojević i naglašava da poseta Makrona u složenom geopolitičkom trenutku u kome se Evropa nalazi to potvrđuje.

Milivojević navodi da nije slučajno da je Makron, posle nemačkog kancelara Olafa Šolca i kineskog predsednika Si Đinpinga biti treći veliki svetski lider koji će za kratko vreme dolazi u Beograd i da to samo potvrđuje da od Srbije zavisi stanje u regionu.

- Predsednik Si Đinping je iz Pariza došao u Beograd, a prilikom obilaska Evrope je posetio samo Pariz, Beograd i Budimpestu -  rekao je Milivojević.

On je dodao da takav izbor kineskog predsednika nije slučajan, da je njegov dolazak u Srbiju od kapitalnog značaja i da njegova poseta Beogradu sama po sebi mnogo govori.

- Šolcova poseta je imala jednu specifičnu dimenziju vezanu za interes oko litijuma. Ali je Šolc stavio do znanja da je Srbija važna, relevantna, ne samo za region već i u širem kontekstu i da se o Srbije ne može razgovarati-  rekao je Milivojević.

Sve to kako ocenjuje pokazuje pobiljšanje položaja Srbije koja je u međunarodnim okvirima postala mnogo značajnija nego ranije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje