VELIČANJE KRVNIKA: Turci snimili seriju o ratnom zločincu Naseru Oriću

Novosti online

24. 08. 2024. u 12:30

TURSKA platforma za onlajn gledanje Tabi na svojim društvenim nalozima objavila trejler za seriju o ratnom zločincu, Naseru Oriću.

ВЕЛИЧАЊЕ КРВНИКА: Турци снимили серију о ратном злочинцу Насеру Орићу

Foto: Tabi printskrin

U kratkom sinopsisu je navedeno da serija prati priču o “heroju koji je promenio tok bosanskog rata između 1992-95“.

Podsjećamo, Orić je bio komandant muslimanske vojske u Srebrenici i Podrinju i odgovoran je za brojne zločine nad Srbima u tom području.

Takođe, lično je učestvovao u nekim od najsvirepijih likvidaciji srpskih civila.

"U slučaju da nekog zarobite, možete mu raditi šta god hoćete, ne ostavljajte ni kokoši"

U julu 1992. godine organizovali su napad na mesto Zalazje u Donjim Potočarima, opština Srebernica, u kom je živelo većinski srpsko stanovništvo. Pre napada je u mestu Lehovići kod sela Šušnjari, u ranim jutarnjim časovima izvršeno postrojavanje pripadnika jedinice Kondori i pripadnika TO Srebenica i tom prilikom je Naser Orić održao pozdravni govor i izdao naređenje da se krene u napad na Zalazje, da se srpsko stanovništvo potpuno protera sa teritorije opštine Srebernica rečima:

- Napadamo na Zalazje, da se isteraju Srbi i četnici iz Srebrenice. Imate odrešene ruke u slučaju da nekog zarobite, možete mu raditi šta god hoćete, što stignete čistite, čistite samo da oslobodimo, da ih oteramo odatle, ne ostavljajte ni kokoši, ni svinje, ništa....

Mali Slobodan ubijen jer se vratio po psa

Dete-mučenik, jedanaestogodišnji Slobodan Stojanović ubijen je u junu 1992. godine kada se iz zbega u koji je otišao da bi se sklonio od komšija muslimana vratio u rodnu kuću u Donjoj Kamenici da spase psa ljubimca, kojeg je tamo ostavio.

Komšinica i borac Orićevih snaga Elfeta Veseli zverski ga je mučila i ritualno zasecala nožem, a potom ubila, pucajući mu u slepoočnicu.

Foto: Arhiva "Novosti"

U maju 2019. godine Sud Bosne i Hercegovine osudio je na 13 godina zatvora zbog ubistva dječaka Slobodana Stojanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje