UKIDAJU I POSLEDNJI TRAG SRBA NA KIM: Kurti nastavlja sa jednostranim potezima uz podršku Brisela, Priština svakodnevno preti

M. Stanojković

26. 08. 2024. u 12:29

UZ OPIPAVANjE pulsa kod međunarodne zajednice za jednostrano otvaranje mosta na Ibru, koja makar deklarativno za sada ne daje zeleno svetlo za ovakav potez, Priština nastavlja da otežava život Srbima sprovodeći svakodnevni teror nad njima - dok ne ukine i poslednji trag srpske države na KiM. Posle proterivanja dinara, upada u škole, zatvaranja objekata Poštanske štedionice, benziskih pumpi, Srbi na KiM od danas su na meti tzv. kosovske policije zbog vozačkih dozvola. Kazna za one koji ih ne poseduju iznosiće od 500 do 1.500 evra.

УКИДАЈУ И ПОСЛЕДЊИ ТРАГ СРБА НА КИМ: Курти наставља са једностраним потезима уз подршку Брисела, Приштина свакодневно прети

Foto: D. Milovanović

Svi ovi Kurtijevi manevri, koje sprovodi uz prećutnu podršku Zapada, saterali su dijalog u ćorsokak, a upravo su na jučerašnji dan u Briselu, 2015. godine, pod garancijom EU, potpisana detaljnije razrađena dokumenta između Beograda i Prištine, prvobitno utvrđena Briselskim sporazumom iz 2013, o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru, kojima su garantovana prava Srba sa KiM. Ove sporazume su potpisali tadašnji premijeri Srbije i tzv. Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa u prisustvu Federike Mogerini. Vučić je tada istakao da će ZSO imati široka ovlašćenja, svog predsednika i potpredsednika, odlučivati o zdravstvu, školstvu, urbanističkom i ruralnom planiranju, ekonomskom razvoju, kao i da će moći da se finansira iz Srbije bez poreza, taksa i carina. Mogerini je izjavila da je postignuta saglasnost "o opštim principima i ključnim elementima ZSO, što otvara put ka njenom formiranju", dok je Mustafa poručio da su svi sporazumi u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova. Kada je u pitanju bio sporazum o mostu na Ibru, kako je tada rečeno, postignuto je rešenje koje utvrđuje razgraničenje južne i severne Mitrovice.

Ni posle devet godina od parafiranja, ZSO nije formirana, a Priština ovih dana ponovo jednostrano poteže pitanje mosta na Ibru iako je jasno precizirano da će njegovo otvaranje biti proizvod dijaloga. Građani severnog dela KiM ogorčeni su potezima privremenih prištinskih organa i dodaju da se pritisak Aljbina Kurtija na preostale Srbe pojačava.

- Čija je ovo matematika, ne znam šta više izmišljaju, dokle više. Zatvorili su Poštu, "Telekom", sve. Onda da odemo i ostavimo im Kosovo i Metohiju. Svet ništa nije preduzeo, dok je ove okupacije, teško je - govore meštani Gračanice.

Istovremeno, reagujući na najave o otvaranju mosta, nemački ambasador u Prištini Jorn Rode poručio je da je "trenutna bezbednosna situacija takva da nema govora o tome i da je taj stav jasno prenet tzv. vladi Kosova".

- Sada mora da postoji proces, moraju biti konsultacije. Postoji odluka iz ovih sporazuma koja se mora primeniti, a to je postignuti dogovor za otvaranje mosta preko reke Ibar. Ali nije sada vreme, tu postoji rizik od tenzija. Za mene je jasno da most treba da se otvori, ali nam je potreban dijalog između vlasti i Zapada - rekao je Rode, ne pominjući da je Beograd, takođe, strana u dijalogu.

Reagujući na ovu Rodeovu izjavu, potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin ukazao je na to da on nije pomenuo Srbiju.

- Takozvani ambasador Nemačke u Prištini je izjavio da most na Ibru "ne sme da se otvori i da to mora biti predmet dijaloga između Zapada i Prištine". Srbe na koje se otvaranje mosta odnosi i Srbiju o čijoj zemlji se govori, niko nije ni pomenuo. "Zapad" koji na severu KiM nema svoje građane i Šiptari koji ne žive u Severnoj Mitrovici treba da se dogovore o odluci koja će promeniti život Srbima koji žive u Kosovskoj Mitrovici. O Srbima ništa bez Srba, o Srbiji nikada bez Srbije.

Komentarišući najnovije poteze Prištine i svakodnevno kršenje obaveza iz dijaloga, nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović ističe da su svi Kurtijevi manevri unapred poznati Zapadu i da se sprovode s ciljem da Srbiju priteraju uza zid:

- Oni idu korak po korak da Srbija prizna nezavisnost Kosova i ovo je samo potvrda uspešnosti dosadašnje taktike Brisela - Kurti u ulozi provokatora kako bi srpska strana progutala ono što nikada ne bi. Kada bi se dozvolilo otvaranje, onda bi Severna Mitrovica bila otvoreno polje za slobodan ulazak Albanaca i moguće sukobe. Uveren sam da je između Kurtija i Brisela sve dogovoreno, a da Zapad samo želi da ostavi utisak savesnog posrednika između nas i Albanaca.

Jovanović podseća da Kurti stalno stvara nove krizne situacije kako bi sve prethodne pale u zapećak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner možda usred Ju-Es opena bude izbačen iz tenisa?!