"SRBIJA OSTAJE POSVEĆENA MIRNOM REŠAVANJU SVIH PITANJA KROZ POLITIČKI DIJALOG": Gašić na sastanku sa komandantom Komande združenih snaga NATO

Novosti online

28. 08. 2024. u 15:18

MINISTAR odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa komandantom Komande združenih snaga NATO u Napulju admiralom Stjuartom Mančom u Beogradu. Teme sastanka bile su saradnja i dijalog Srbije i NATO i bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji.

СРБИЈА ОСТАЈЕ ПОСВЕЋЕНА МИРНОМ РЕШАВАЊУ СВИХ ПИТАЊА КРОЗ ПОЛИТИЧКИ ДИЈАЛОГ:  Гашић на састанку са командантом Команде здружених снага НАТО

Foto: Ministarstvo

Ministar Gašić naglasio je da su stabilnost i regionalna bezbednost od strateškog značaja i predstavljaju prioritetan interes Republike Srbije, a da intenzivan politički dijalog sa NATO na svim nivoima doprinosi ukupnom jačanju poverenja i unapređenju razumevanja dve strane. Ministar odbrane istakao je posvećenost vojnoj neutralnosti i građenju dobrih odnosa sa svim zainteresovanim stranama.

Takođe, rekao je da Srbija ostaje kredibilan partner sa opredeljenjem da održi postojeći nivo saradnje i unapređuje odnose sa NATO u oblastima od zajedničkog interesa, pod okriljem Programa „Partnerstvo za mir“.

Srbija je, naglasio je ministar odbrane, dokazala spremnost na pronalaženje konstruktivnih, a ne jednostranih rešenja, međutim, politika privremenih prištinskih institucija usmerena protiv Srba, kao i protivpravno delovanje i izostanak primene Briselskog sporazuma doveli su do najveće krize posle njegovog potpisivanja.

Prema rečima ministra Gašića, niz jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini praćenih kontinuiranim porastom broja etnički motivisanih incidenata usmerenih prema srpskom stanovništvu izaziva duboku zabrinutost, a jedan, ne i poslednji u nizu, jeste otvorena provokacija po pitanju najava otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

On je naglasio da bi otvaranje tog mosta predstavljalo bezbednosno rizičan potez i izazvalo direktnu i otvorenu pretnju, uzrokujući novi talas iseljavanja Srba iz naše južne pokrajine.

Ministar odbrane poručio je na današnjem sastanku da Srbija ostaje posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz politički dijalog, s ciljem boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma.

Admiral Manč ponovo je potvrdio čvrstu posvećenost NATO stabilnosti u regionu, istakavši strateški značaj Zapadnog Balkana za NATO, kao i posvećenost njegovih članica trajnom miru i bezbednosti u regionu.

On je još jednom naglasio nepristrasnu posvećenost KFOR svom mandatu Ujedinjenih nacija, kao i pružanju doprinosa sigurnom i bezbednom okruženju.

Admiral Manč podvukao je značaj održavanja direktnih i transparentnih kanala komunikacije između NATO, KFOR i srpskih državnih organa, među kojima je, kako je naglasio, posebno značajan onaj između načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, komandanta KFOR general-majora Ozkana Ulutaša i njega samog.

Prema rečima admirala Manča, ova poseta je još jedna potvrda razvijenog dijaloga NATO i Srbije, ali je posvećena i razvoju praktične saradnje i pružanju podrške reformama Srbije, uz potpuno poštovanje njene politike vojne neutralnosti te dodao da NATO ostaje u potpunosti posvećen svom angažovanju na Zapadnom Balkanu, pre svega kroz misiju KFOR, čiji je cilj očuvanje sigurnosti i stabilnosti.

BONUS VIDEO:
UŽARENI OBJEKAT ZAPARAO NEBO: Šta je proletelo nad Srbijom?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA NARKO-TENISERKA: Sa maloletnikom švercovala 8,5 kilograma marihuane, a sada je na suđenju saznala sudbinu