MAKRON: Srbiji je mesto u EU

Novosti online

29. 08. 2024. u 20:50

PREDSEDNIK Emanuel Makron kazao je tokom svog obraćanja u Palati Srbija da je našoj zemlji mesto u EU.

МАКРОН: Србији је место у ЕУ

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da je EU potrebna jaka Srbija, dok je Srbiji potrebna jaka i suverena EU, kako bi branila njene interese.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, Makron je rekao da se vratio u Srbiju kako bi videli kako zajednički možemo da nastavimo dalje.

-U poslednjih pet godina puno toga je napredovalo, puno toga se promenilo, uprkos situaciji na međunarodnoj sceni. U poslednjih pet godina naši međunarodni odnosi i partnerstvo doživeli su novi uzlet. Tu je naša ekonomska saradnja, francuska preduzeća, dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima kao što su Beogradski metro, modernizacija aerodroma Nikola Tesla, na kojoj ćemo sutra obeležiti uspešno okončane radove, modernizacija mreže za elektrosnabdevanju, upravljanje otpadom ili saradnja u oblasti zdravstva, rekao je Makron.

Naglasio je da su privredne delatnosti sve brojnije u oba smera i postižu sve veći uspeh, kao što pokazuju i razgovori koji su vođeni danas u Beogradu, ali i nešto ranije u Parizu.

-Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je gotovo 600 miliona evra i planira i dalje da razvija svoju aktivnost u Srbiji. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološko-energetskoj tranziciji u Srbiji. Ovi današnji sporazumi koji su potpisani su jako važni za sve to, rekao je Makron.

Dodao je da je razmena dve zemlje u oblasti kulture i intelektualnih delatnosti takođe doživela novi uzlet i istakao da je Francuska bila počasni gost na Beogradskom sajmu pre nekoliko meseci.

-Sutra ću imati zadovoljstvo i čast da posetim jednu od vaših velikih nacionalnih kulturnih ustanova koja se nalazi u Novom Sadu. Kao što vidite, sve to napreduje, a kako da ne pomenem ovde i Olimpijske igre. Kako ne pomenuti uspehe sporta i sportista koji nas približavaju, počevši od Novaka Đokovića. Vi imate vašeg heroja koga ste vi ovde slavili kada se vratio u Srbiju. Mi smo ga isto takođe slavili u Francuskoj. On je postigao neverovatan uspeh, poručio je Makron.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEKA DOĐE REAL, DA MU POKAŽEMO! Mimović oduševljen što je sa Zvezdom ušao u Ligu šampiona