MAKRON NASTAVLJA POSETU SRBIJI: Danas u Novom Sadu

Марија Стевановић
Marija Stevanović

30. 08. 2024. u 07:47

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron nastavlja posetu Srbiji, a danas će, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posetiti i Novi Sad.

МАКРОН НАСТАВЉА ПОСЕТУ СРБИЈИ: Данас у Новом Саду

Foto N. Skenderija

Makron će, kako je najavljeno, u 10.30 sati posetiti Galeriju Matice srpske u Novom Sadu i obići nove postavke.

Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Schneider Electric LLC" u Novom Sadu.

Prema programu posete, od 15 i 30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.

Oko 15.50 časova uslediće ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Nove stranice u odnosima dve zemlje

Predsednici Francuske i Srbije Emanuel Makron i Aleksandar Vučić poručili su sinoć u Beogradu da veruju u srpsko-francusko prijateljstvo i da žele da ispišu nove stranice u odnosima dve zemlje, što potvrđuje i razmena bilateralnih dokumenata o saradnji, među kojima je i ugovor o nabavci novih borbenih aviona "rafal" u vrednosti od 2,7 milijardi evra.

Makron je naglasio da je Srbiji mesto u EU i da je EU potrebna jaka Srbija, ali i da je Srbiji potrebna jaka i suverena EU. Potpisanim sporazumima između Srbije i Francuske dogovorena je saradnja iz oblasti energetike - nuklearne energije i kritičnih mineralnih sirovina, kao i u odbrani, kulturi, prečišćavanju otpadnih voda, odnosno u gotovo svim sferama društvenog života.

Predsednik Vučić je lideru Francuske zahvalio na poštovanju iskazanom prema Srbiji i njenom narodu i naglasio da se cela zemlja seća istorijske posete i govora na srpskom koji je održao u Beogradu 2019. kada je dirnuo u emocije srpskog naroda. Predsednik Srbije je naglasio da je zahvalio Francuskoj na podršci koju je pružala i pružaće Srbiji na putu ka EU, ali i na sve većem broju investicija i za 12 potpisanih sporazuma koji potvrđuju da se saradnja provlači kroz sve sfere života, od namenske industrije, nuklearne industrije, auto-industrije, aeronuatike, ali i do letećih automobila.

Foto N. Skenderija

- Srećni smo što postajemo deo "Rafal" kluba - rekao je predsednik Vučić i dodao da su  ispregovarani poslednji delovi i pasusi ugovora o nabavci 12 francuskih višenamenskih aviona "rafal".

Dodao je da je ugovor koji je potpisan sa francuskim proizvođačem, a koji uključuje kompletan pomoćni logistički paket, rezervne motore i druge delove, vredan 2,7 milijardi evra.

Makron je naglasio i da je izbor "rafala" jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom između naše dve zemlje u sklopu snažne, suverene Evropske unije i taj izbor učestvuje u našoj strateškoj autonomiji. Dodao je da saradnja treba da se nastavi u svim sektorima "kako bismo bili što otporniji u međunarodnom okruženju koje je postalo sve neizvesnije".

Foto N. Skenderija

- Mi znamo koliko je Srbija važna za mir celog kontinenta. Srbija se približila 'klubu Rafala' i jako je važno da imamo strateškog partnera. Ja poštujem suverenitet Srbije i partnerstva sa drugim zemljama. Ovo je pokazatelj evropskog duha - rekao je on.

Francuski predsednik je zahvalio Vučiću na strateškim odlukama, na preuzetom angažmanu koga se drži, te istakao da ceni to što radi uvek ono što kaže. Predsednik Francuske govorio je i o odnosima Beograda i Prišitne i naglasio da je EU zabrinuta zbog nedavnih jednostranih poteza Prištine, koji ne šalju dobar znak. Takođe, dodao je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine deo procesa pribiližavanja EU i naglasio da je Pariz posebno privržen osnivanju zajednice sa većinskim srpskim stanovništvom. Francuska, kako je dodao, želi i nastoji da sve više radi na tome kako bi Srbija bila deo Evrope. Takođe, naveo je da Francuska može da pomogne Srbiji jer ima iskustva, ali da su sve odluke isključivo na Srbiji jer je ona suverena država i samostalno donosi odluke.

Predsednik Vučić prvog čoveka Francuske dočekao je juče na aerodromu Nikola Tesla zajedno sa ambasadorom Francuske u Beogradu Pjerom Košarom i ambasadorkom Srbije u Parizu Anom Hrustanović. Migovi 29 Vojske Srbije dopratili su do aerodroma avion predsednika Republike Francuske, kome je ovo druga zvanična poseta Beogradu.

Predsednik Makron bio je u Beogradu u junu 2019. kada su dve zemlje obeležile 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa. Za francuskog državnika ispred Palate Srbija organizovan je doček uz najviše državne počasti - gardu i himne Francuske i Srbije. Sa predsednikom Makronom u Beograd je doputovala i brojna francuska delegacija.

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAČUNICA! Evo koliko bodova treba Crvena zvezda da osvoji da bi prošla u nokaut fazu nove UEFA Lige šampiona!