MAKRON ZAVRŠIO POSETU SRBIJI: Hvala predsedniku Vučiću, Francuska i ja lično smo vaši prijatelji (VIDEO)

Novosti online

30. 08. 2024. u 10:34 >> 16:05

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron, drugog dana posete Srbiji, sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem prisustvovao je ceremoniji otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, a bio je i na otvaranju Foruma o veštačkoj inteligenciji "Inovirajmo zajedno u Evropi", obišo je i Galeriju Matice srpske.

МАКРОН ЗАВРШИО ПОСЕТУ СРБИЈИ: Хвала председнику Вучићу, Француска и ја лично смо ваши пријатељи (ВИДЕО)

Foto: TANJUG/printskrin

 

Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" 

Ovo je poslednja tačka koju obuhvata dvodnevna poseta predsednika Francuske.

Vučić se zahvalio Makronu na poseti i ukazao na činjenicu da beogradski aerodrom beleži rast od 13% (broj putnika) i očekuje se da pređe 9 miliona.

- Beogradski aerodrom je danas potpuno drugačiji, desetostruko moderniji, lepši, sadržajniji, ne bismo to mogli da uradimo bez ogromne investicije, bez udela Francuske, beskrajno im hvala na tome - kazao je Vučić.

Predsednik je Makronu poželeo da se što pre vrati u Srbiju.

Makron kaže da je prošli put bio u Srbiji 2019. godine i da je stekao uvid u radove širokih razmera u prethodnih nekoliko godina i pored inflacije, kovida i geopolitičke situacije. On se zahvalio na poverenju koje je ukazano francuskoj kompaniji.

- Aerodrom je danas mnogo veći, dobija međunarodnu dimenziju i Francuska želi da nastavi da bude uz vas. Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde pored vas i što sam mogao da vidim sve što ste uradili - kazao je Makron.

Posebno se zahvalio Vučiću i rekao da je Francuska prijatelj Srbije, a da je i on lično prijatelj Srbije.

- Ja se nadam da smo uspeli suštinski da unapredimo odnose Srbije i Francuske. Znajte da je Francuska verni prijatelj Srbije - rekao je Makron.

Ručak na Petrovaradinskoj tvrđavi

Predsednik Vučić priredio je ručak u čast predsednika Makrona na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

- Srećan sam što sam predsedniku Makronu mogao da pokažem najbolje i najlepše što Srbija ima da ponudi, a to su svakako i ovaj pogled sa Petrovaradinske tvrđave i vojvođanski specijaliteti. Francuska je poznata kao zemlja turizma, dobre hrane i vina, a ja sam ubeđen da naša Vojvodina, svojim nepreglednim poljima, bermetom i kulenom, ali i kulturnom raznolikošću, može da stane pored jedne Provanse i da se ne postidi. Još jednom, dobrodošli u našu lepu Srbiju predsedniče Makron. Osećajte se kao kod kuće - objavio je predsednik na svom Instagram nalogu.

Vučić i Makron na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji

Predsednik Vučić rekao je, na otvaranju Foruma o veštačkoj inteligenciji "Inovirajmo zajedno u Evropi", da je Srbija predsedavajuća grupi zemalja, koja se širi u okviru globalne inicijative za veštačku inteligenciju, da će 2025. godine biti prva predsedavajuća na forumu, kao i da će to biti prilika da se donesu nove investicije vezane direktno za veštačku inteligenciju.

- Sve je zasnovana na inovacijama, nauci, na veštačkoj inteligenciji. Imamo veliki broj talentovanih ljudi i u taj talenat treba da ulažemo još. Mi još nismo uradili 5G mrežu, ali verujem da ćemo u narednim danima i nedeljama to da uradimo. Novi Sad ima dobar Tehnički fakultet i još nekoliko dobrih fakulteta, koji daju izuzetno talentovane ljude. Verujem da ćemo i u Novosadski univerzitet moći da uložimo više novca, pre svega u pojedine fakultete. Da dobijemo još više studenata svršenih koji su briljantni i koji predstavljaju budućnost naše zemlje - kazao je Vučić.

Predsednik Makron izjavio je da Srbija ima važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju. Naveo je da će u februaru sledeće godine Francuska organizovati samit o AI u Parizu sa studentima, preduzetnicima i istraživačima.

- Ako smo mi ovde da razgovaramo zajedno o veštačkoj inteligenciji, to je zato što Srbija ima tu važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju i predsedava grupom koju smo postavili u okviru OECD-a. I ta grupa bi trebalo da koordiniše razgovore o ovoj temi. Sve što smo juče potpisali omogućava da naše veze budu bolje struktuirane. Mi Evropljani to gledamo malo sa distance, Kinezi i Amerikanci mnogo više investiraju. Kineski model veštačke inteligencije, njime vlada vlada Kine. Ja mislim da je Evropa mesto gde smo izmislili renesansu, da smo stavili čoveka u centar. Mi prvo treba da ne kaskamo više, kako bismo dostigli nivo Kine i SAD. Onda treba da definišemo pravila. Prvo je nauka, kada govorimo o AI, važno je da sve bude zasnovano na nauci, a ne na ličnim interesima. Drugo, potrebni su nam zajednički međunarodni standardi, ako želimo da veštačka inteligencija bude u službi svih nas, potrebno je da imamo standarde, norme. Treće, potrebno je da imamo zajednička rešenja, ona koja su u potpunosti evropska. Četvrto je suverenitet - rekao je Makron.

Makron: Impresivno videti sve te umetnike

Emanuel Makron izjavio je da je impresivno videti sve te umetnike i da mu je predstavljalo zadovoljstvo što je bio u Galeriji.    

- Obavezao sam se da sa predsednikom Vučićem dođemo u Galeriju u Novom Sadu. I kao što sam rekao timu i direktorki, jedino mi je žao što ne mogu da ostanem duže i moram da kažem da je impresivno videti sve te umetnike, gde vidimo kakav je način na koji nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnike. Zadovoljstvo mi je što sam bio ovde - rekao je Makron za RTS.

Na pitanje da li je ranije znao o odnosu srpske i francuske umetnosti, Makron je odgovorio da je bio svestan te veze i naglasio da je divno i uživo videti jasnu ilustraciju te veze.

Predsednik Makron danas završava dvodnevnu posetu Srbiji, koju je juče započeo bilateralnim susretom dve delegacije u Palati Srbija u Beogradu.

Predsednici obišli Galeriju Matice srpske

Emanuel Makron upoznao se danas u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu sa najvrednijim delima stalne postavke ove značajne institucije kulture za srpski narod.

On je, u pratnji predsednika Vučića, obišao novi deo stalne postavke u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka.

Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski predstavila je gostima najznačajnija umetnička dela izložena u Galeriji.

- Da bismo razumeli budućnost, moramo da razumemo našu prošlost. Počeli smo prvo sa prikupljanjem porteta znamenitih Srba, kao i  umetnička dela koja predstavlaju istoriju našeg grada - rekla je.

Predstavila je neke od najstarijih slika u kolekciji iz 18. veka.

Makron i Vučić bili su u prilici da vide vredna dela poput slike Miloša Obrenovića kako jaše na konju, Dositeja Obradovića, čuvenu sliku Save Šumanovića - Mornar na molu, sliku Paje Jovanovića - Proglašenje Dušanovog zakonika...

- Uskoro očekujemo postavljanje izložbe ispirisane francuskom umetnošću - najavila je Palkovljević Bugarski i rekla Makronu da je Matica srpska sjajno mesto za promociju francuske kulture.

Predsednika Makrona su u Matici srpskoj dočekali i predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković i ministar kulture Nikola Selaković, a delegaciju će sa istorijom i biografijom ove kulturne ustanove upoznati dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS.

Program drugog dana posete

Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Schneider Electric LLC" u Novom Sadu.

Prema programu posete, od 15 i 30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.    

Oko 15.50 časova uslediće ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.

BONUS VIDEO: Razgovor dva predsednika: Vučić i Makron oči u oči

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa