ZAŠTO SU SRPSKE ŽRTVE DISKRIMINISANE: U Gračanici obeležen Međunarodni dan nestalih i kidnapovanih lica

D. Z.

30. 08. 2024. u 13:46

NAŠA neizvesnost, tuga, bol i nepravda traju već punih 25 godina. Dvadeset i pet godina okupljamo se na istom mestu istim povodom da obeležimo Međunarodni dan kidnapovanih i nestalih, svake godine sa nadom da će uroditi plodom naše poruke, ali svake godine sa istim početkom, istim bolom i nepravdom. Obećanja su pretvorena u lažnu nadu, godine prolaze a mi sa bolom, tugom i neizvesnošću šaljemo istu poruku - da se kidnapovani pronađu, a zločinci izvedu pred lice pravde.

ЗАШТО СУ СРПСКЕ ЖРТВЕ ДИСКРИМИНИСАНЕ: У Грачаници обележен Међународни дан несталих и киднапованих лица

foto d.z.

Ovo je danas povodom Međunarodnog dana nestalih lica na skupu u Gračanici istakla Silvana Marinković iz Udruženja kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji napominje da je jedina novina u odnosu na protekle godine to što je Euleks poverljive informacije koje je dobio od ovog Udruženja predao tzv. istražnoj kosovskoj policiji.

- Time su izigrali naše poverenje jer su dali naše infirmacije onima koji su počinili zločine - opomenula je Marinkovićeva ističući da se ovo humanitarno pitanje pretvorilo u političko jer, kako je naglasila, ne postoji politička volja za rasvetljavanjem sudbine kidnapovanih i nestalih Srba i nealbanaca na KiM. Naglašava da je ovo Udruženje više puta tražilo od međunarodne zajednice da se provere informacije haškog istražitelja Dika Martija, da se rasvetli pitanje Žute kuće i trgovine organima kidnapovanih Srba, ali da su članovi Udruženja i porodica kidnapovanih Srba ućutkivani, jer, kako je napomenula, trgovina organima nije zločin - već je zločin pričati o tome.

- Tražili smo da se provere potencijalna grobna mesta na KiM, ali za tim nema političke volje, dok je bilo političke volje da se provere potencijalna mesta u centralnoj Srbiji - istakli su iz Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba uz pitanje zašto su srpske žrtve diskriminisane, zašto zamenjuju zločince i žrtve i zašto im se otima istina! I dok iz Udruženja opominju da su brojni članovi porodica preminuli od tuge za najmilijima i da sve protekle godine imaju podršku Crvenog krsta Srbije i Kosova i Metohije, Darko Gvozdović iz pokrajinskog Crvenog krsta ističe da iz ove organizacije dele patnju sa članovima porodica kidnapovanih i otetih od kojih su mnogi osim bez najmilijih ostali i bez ognjišta. Ispred komisije za nestala lica Vlade Srbije na skupu u Gračanici se obratila Vesna Bošković, pročitavši pismo predsednika ove Komisije Veljka Odalovića kojem je zabranjen ulazak na KiM, ali i članovi Udruženja Negovan Mavrić i Dragiša Kostić iz Kosovske Mitrovice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?