"OVAJ ČIN PREDSTAVLJA DIREKTAN UDAR NA SRPSKO KULTURNO NASLEĐE I IDENTITET": Institut za srpsku kulturu o brutalnom upadu

Novosti online

30. 08. 2024. u 21:44

INSTITUT za srpsku kulturu u Prištini oglasio se povodom koordinisanih napada na srpske institucije na teritoriji Kosova i Metohije.

ОВАЈ ЧИН ПРЕДСТАВЉА ДИРЕКТАН УДАР НА СРПСКО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ И ИДЕНТИТЕТ:  Институт за српску културу о бруталном упаду

Foto: Printskrin

- U nizu koordinisanih napada na srpske institucije na Kosovu i Metohiji, posebno je

zabrinjavajući brutalni upad u Institut za srpsku kulturu u Leposaviću. Ovaj čin predstavlja direktan udar na srpsko kulturno nasleđe i identitet, ali i na temelje multikulturalnog suživota na ovom prostoru.

Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić, osnovan 1987. godine, decenijama je bio

nezaobilazno uporište u očuvanju bogatog i slojevitog kulturnog nasleđa svih naroda koji su vekovima koegzistirali na Kosovu i Metohiji. Sa posebnim fokusom na srpsku kulturu, Institut je sistematski prikupljao, analizirao i čuvao neprocenjive materijalne i nematerijalne dokaze o prošlosti ovog regiona. Kao multidisciplinarna institucija, okuplja vrhunske stručnjake iz različitih oblasti društveno-humanističkih nauka, omogućavajući sveobuhvatan pristup istraživanju kompleksne kulturne baštine.

Sa 56 zaposlenih, od kojih većinu čine doktori nauka (30) i iskusni istraživači (doktorandi 19), Institut je izgradio reputaciju ozbiljne naučne institucije koja je dala brojne publikacije, organizovala skupove i aktivno doprinosila razvoju naučnog područja. Vandalski napad na naš Institut nije samo napad na zgradu, već na samu dušu našeg naroda. To je pokušaj da se izbriše ne samo materijalno, već i nematerijalno nasleđe koje smo vekovima gradili.

Međutim, ova mračna dela neće nas zaustaviti. Upravo suprotno, oni su nas još više motivisali da nastavimo sa našim plemenitim zadatkom – očuvanjem srpskog kulturnog identiteta. Pozivamo međunarodnu zajednicu da nam se pridruži u ovoj borbi za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. - navodi se u saopštenju kolektiva Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić

BONUS VIDEO:

BESMISAO LUDILA: KURTIJEVI TERORISTI NAPALI VEŠERAJ U BOLNICI NA KIM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?