OGLASILA SE EU O KURTIJEVOM DIVLJANJU: Razočarani smo

Novosti online

31. 08. 2024. u 07:03

KANCELARIJA Evropske unije u Prištini saopštila je danas da da je EU razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije Prištine sa međunarodnim partnerima, kao i da akcija tzv. kosovske policije protiv kancelarija koje podržava Srbija u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću dovodi u opasnost krhku bezbednosnu situaciju na terenu.

ОГЛАСИЛА СЕ ЕУ О КУРТИЈЕВОМ ДИВЉАЊУ: Разочарани смо

Foto EPA

Kako se navodi u saopštenju delegacije EU u Prištini izdatom nakon jučerašnjeg upada tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa Vlade Srbije u opštinama na severu KiM, Euleks je odmah raspoređen da nadgleda izvođenje ove operacije, koja nije bila koordinisana sa EU i međunarodnim partnerima.

Delegacija EU u Prištini podseća da se Priština obavezala na deeskalaciju, kao i da je Unija više puta pozivala Prištinu da izbegava bilo kakve radnje koje bi mogle negativno da utiču na bezbednost ljudi na terenu, ali da je Priština ignorisala te pozive.

- EU želi da ponovi da bi trenutna operacija policije protiv kancelarija koje podržava Srbija mogla dovesti do dalje eskalacije ionako nestabilne situacije - ističe se u saopštenju i dodaje da je predviđeno da pitanje kancelarija koje podržava Srbija bude rešavano u okviru dijaloga koji vodi EU.

Foto: Printscreen

Dodaje se da se očekuje da Beograd i Priština reše otvorena međusobna pitanja u dijalogu koji vodi EU.

Tzv. kosovska policija upala je juče u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je, nakon upada policije u zgrade Privremenih organa na severu KiM, da oni više neće raditi. Srpska lista uputila je zahtev za hitan sastanak ambasadorima zemalja Kvinte i EU, kao i predstavnicima Kfora na Kosovu i Metohiji, koji bi se održao danas, a povodom alarmantne situacije na severu KiM izazvane upadom specijalnih jedinica tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri opštine na severu KiM.

Srpska lista istakla je da je premijer privrmenih prištinskih institucija Aljbin Kurti jučerašnjom akcijom tzv. kosovske policije pokazao da ne želi ni institucije Republike Srbije, ni ZSO, a ujedno da ne želi ni Srbe na teritoriji Kosova i Metohije, naročito ne Srbe na severu Kosova i Metohije.

Predsednik Vlade Miloš Vučević zatražio je hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice nakon upada pripadnika specijalne jedinice tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOK JE BIO RAT, OVDE SU MU ZAMERALI - SAD JE NAŠ ZET: Poznati Slovenac o poznanstvu sa Borom