uživoVUČIĆ U PRAGU SA BROJNIM ZVANIČNICIMA Predsednik Srbije sa Lajčakom: Tražim konkretnu i nedvosmislenu reakciju u zaštiti Srba

Novosti online

31. 08. 2024. u 09:16 >> 10:40

U PRAGU se danas održava Globalni bezbednosni forum GLOBSEC 2024 na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije održao je niz odvojenih bilateralnih sastanak sa brojnim zvaničnicima.

ВУЧИЋ У ПРАГУ СА БРОЈНИМ ЗВАНИЧНИЦИМА Председник Србије са Лајчаком: Тражим конкретну и недвосмислену реакцију у заштити Срба

Foto: Instagram

Vučić sa predsednikom Češke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Češke Petrom Pavelom u Pragu, tokom foruma GLOBSEC2024.

- Srdačan susret sa predsednikom Češke @prezident_pavel sa kojim sam razgovarao o situaciji u regionu, posebno eskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji, kao i našim bilateralnim odnosima. Zatražio sam podršku predsednika Pavela kada je reč o održanju mira i stabilnosti u našem regionu, kao i nastavak podrške Češke evropskom putu Srbije.

- Takođe, zahvalio sam našem domaćinu na odličnoj organizaciji @globsecthinktank , jedne od najvažnijih evropskih platformi za dijalog u cilju održanja globalne stabilnosti. U vremenu punom bezbednosnih izazova, na svim nivoima, moramo da iskoristimo svaku priliku da razgovaramo, da se čujemo i razumemo, jer koraci koje sad preduzimamo odrediće budućnost naše dece.

- Pozvao sam predsednika Pavela da poseti Srbiju kako bi mogli da nastavimo razgovore o daljem jačanju dobrih partnerskih odnosa naše dve zemlje i naroda - napisao je Vučić.

Vučić razgovarao sa predsednikom GLOBSEC i Bilčikom u Pragu

Sa predsednikom @globsecthinktank @robert_vass_official i @vladobilcik razgovarao sam o glavnim temama i porukama sa ovogodišnjeg Foruma u Pragu. Razgovarali smo i o ulozi zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope u dijalogu i donošenju odluka koje će definisati budućnost svih nas i našeg kontinenta.

Vučić sa Šmitom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokom predstavnikom međunarodne zajednice u BIH, Kristijanom Šmitom.

Predsednik Srbije sa Lajčakom

Predsednik Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

- Otvoren i iskren razgovor sa @miroslav.lajcak kome sam preneo izuzetnu zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovnog kršenja prava i ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva bahatim i nelegalnim potezima Prištine.

- Zatražio sam konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica - ne samo u osudi ovakvih poteza, već i u njihovom sprečavanju i zaštiti Srba. Srbija ostaje odgovoran partner EU u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali će iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da ne dozvoli teror nad svojim narodom - napisao je Vučić na Instagramu.

​Vučić sa Ursulom fon der Lajen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pragu, na marginama bezbednosne konferencije GLOBSEC.

- Odličan razgovor sa predsednicom @ursulavonderleyen o situaciji u regionu, našem evropskom putu, realizaciji projekata predviđenim evropskim Planom rasta za Zapadni Balkan, kao i o ukupnim odnosima Srbije i EU.

- Zahvalio sam predsednici @europeancommission na razumevanju i ličnom angažmanu kada je reč o napretku Srbije i celog Zapadnog Balkana na putu približavanja EU, posebno u oblastima ubrzanja socijalne i ekonomske integracije.

- Ponovio sam da Srbija predano pristupa svojoj reformskoj agendi, kao i da je ozbiljan i odgovoran partner EU u svim aktivnostima usmerenim ka izgradnji zajedničke i prosperitetne budućnosti za sve naše građane - napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić sa predsednikom Finske

Predsednik Srbije sastao se sa predsednikom Finske Aleksandrom Stubom u Pragu, na marginama bezbednosne konferencije GLOBSEC.

- Odličan razgovor sa predsednikom @alexstubb o aktuelnim globalnim i regionalnim dešavanjima, kao i o unapređenju bilateralne saradnje Srbije i Finske.

- Postoje veliki neiskorišćeni potencijali, posebno kada je reč o našoj ekonomskoj saradnji i na tome treba da radimo u budućnosti. Naglasio sam i činjenicu da su nam svima u Evropi neophodni mir, razumevanje i jedinstvo kako bismo mogli da prevaziđemo ova turbulentna vremena i nađemo zajednički interes u daljem razvoju i napretku naših država i naroda - napisao je Vučić.

Vučić sa Bilčikom

Vučić se sastao se sa bivšim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom na marginama Foruma.

- Srdačan susret sa @vladobilcik , dobrim poznavaocem prilika u Srbiji i regionu. Razgovarali smo o evropskom putu Srbije, prioritetima naše reformske agende, kao i uticaju nedavnih evropskih izbora na nastavak procesa proširenja EU. Ponovio sam da je strateški cilj Srbije ulazak u EU, kao i da nam je za svaku vrstu napretka u zemlji, regionu i Evropi neophodno da imamo mir i stabilnost - napisao je Vučić na Instagramu.

GLOBSEC 2024 u Pragu

Vučić je sinoć u Praškom zamku prisustvovao Gala večeri priređenoj povodom ovogodišnjeg Foruma. On je naveo da učešće Srbije na Globalnom bezbednosnom forumu "GLOBSEC 2024" u Pragu ukazuje na predanost Srbije saradnji i doprinosu dijalogu u cilju stvaranja sigurnije i prosperitetnije budućnosti.

- Ove godine u Pragu posebno ćemo razmatrati teme poput globalne stabilnosti, energetske sigurnosti i tehnoloških inovacija - napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav. Predsednik je sinoć razgovarao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Čestitao sam Ursuli fon der lajen na nagradi na ovogodišnjem @globsecthinktank i izrazio nadu da ćemo nastaviti zajedničku borbu za napredak i ubrzanje evropskog puta Srbije, kao i da ćemo konkretizovati Evropski plan za ekonomski rast Zapadnog Balkana, na dobrobit svih građana regiona - naveo je predsednik Vučić na Instagramu.

GLOBSEC Forum, jedna od najistaknutijih evropskih platformi za dijalog, ima za cilj da ukaže na rastući značaj Centralne i Istočne Evrope u globalnoj bezbednosti. Kako je najavljeno, na forumu će se razgovarati o ključnim globalnim izazovima uključujući pitanja bezbednosti, ekonomije i međunarodnih odnosa.

Forum će otvoriti češki predsednik Petr Pavel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. GLOBSEC ove godine okuplja šefove država i vlada i ministre odbrane i spoljnih poslova iz 27 zemalja, a pored njih na forumu učestvuju i predstavnici velikih kompanija, intelektualci i predstavnici nevladinih organizacija, ukupno skoro 2.000 učesnika iz 70 zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOK JE BIO RAT, OVDE SU MU ZAMERALI - SAD JE NAŠ ZET: Poznati Slovenac o poznanstvu sa Borom