UPAD KURTIJEVIH SPECIJALACA U INSTITUT ZA SRPSKU KULTURU U LEPOSAVIĆU: Drama se nastalja, oglasili se iz te institucije

Novosti online

31. 08. 2024. u 13:58

NAKON nasilnog i nezakonitog upada u prostorije Instituta za srpsku kulturu u Leposaviću, tzv. kosovska policija nastavlja da drži ovaj prostor pod opsadom, čime ozbiljno ugrožava opstanak institucije i bezbednost njenih zaposlenih.

УПАД КУРТИЈЕВИХ СПЕЦИЈАЛАЦА У ИНСТИТУТ ЗА СРПСКУ КУЛТУРУ У ЛЕПОСАВИЋУ: Драма се настаља, огласили се из те институције

Foto: Novosti

Ovo se navodi u saopštenju Kolektiva Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić.

- Tokom napada, odneta je dragocena računarska oprema, neophodan inventar i, verovatno, ključni dokumenti, sve pažljivo sakriveno u crnim kesama. Ovaj akt vandalizma, koji je praćen pljačkom i skrnavljenjem kulturnih dobara, jeste deo šire kampanje usmerene protiv srpskog naroda i njegovog bogatog kulturnog nasleđa. Institut za srpsku kulturu, kao žarište naučnog istraživanja i čuvar neprocenjivih kulturnih vrednosti, predstavlja ne samo stub srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, već i važan deo evropskog kulturnog prostora. Ovaj Institut je decenijama unazad bio posvećen očuvanju i promociji srpske kulture, istorije i jezika, pružajući neprocenjiv doprinos razumevanju naše zajedničke evropske baštine. Napadi na institucije kulture su napadi na naše kolektivno sećanje, na naše identitete i na našu sposobnost da živimo zajedno u miru i poštovanju različitosti - navode iz Instituta i dodaju:

- Ovaj čin nasilja nije samo napad na srpski narod, već je i udarac u temelje demokratskih vrednosti i vladavine prava. Institut za srpsku kulturu, koji ima ključnu ulogu u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, predstavlja simbol kontinuiteta i otpora brisanju srpskog identiteta i kulture u ovom regionu. Napad na Institut nije samo fizički upad, već i direktan udar na srpsko kulturno nasleđe i multikulturalni suživot. Zato apelujemo na međunarodnu zajednicu da osudi ovaj sramni čin i preduzme sve neophodne mere kako bi se zaštitila ova važna institucija i omogućio nastavak njenog rada. Takođe, pozivamo sve ljude dobre volje da se ujedine u odbrani kulture i tolerancije, jer samo zajedno možemo da izgradimo bolju budućnost za sve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMCI ŽESTOKOG UKRAJINSKOG NAPADA NA BELGOROD: Više mrtvih, desetine povređeno (VIDEO)