VUČIĆ OTKRIO KOJA ZEMLJA SLEDEĆA ULAZI U EU: To će se desiti do 2030. godine

Tanjug

31. 08. 2024. u 14:46

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne veruje da će zemlje kandidati iz regiona postati članice EU pre 2030. godina, dodavši da će do te godine Ukrajina biti prva sledeća zemlja koja će se pridružiti Uniji.

ВУЧИЋ ОТКРИО КОЈА ЗЕМЉА СЛЕДЕЋА УЛАЗИ У ЕУ: То ће се десити до 2030. године

Foto: Tanjug

- Nakon toga, verujem da će Srbija, Albanija, Crna Gora i nadamo se, ako Bugari dozvole (Severnoj) Makedoniji da se pridruži, verujem da će se i oni pridružiti, ali nakon što se Ukrajina pridruži. To je ono u što ja verujem, videćemo da li sam u pravu ili ne - rekao je Vučić na panelu "Pridruživanje Zapadnog Balkana EU" koji je organizovan u okviru Globalnog bezbednosnog foruma "GLOBSEC 2024" u Pragu.

Na konstataciju drugog učesnika panela, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, da Srbija šalje nejasne poruke gde želi da bude, Vučić je odgovorio da i danas ima vrlo jasnu poruku o evropskom putu, ali i da su mnogi ljudi iz regiona, zajedno sa nekim drugima, uvek insistirali na tome da ta poruka nije dovoljno jasna, jer se to uklapalo u njihov narativ.

- Ne biste vi bili toliko dobri da ne postoji nevaljala Srbija - rekao je Vučić.

Na Milatovićevu izjavu da je Jugoslaviju činilo šest republika i da nasleđe Pokreta nesvrstanih postoji i u drugim republikama, a ne samo u Srbiji, Vučić je odgovorio da su Crna Gora i mnoge zapadne zemlje učestvovale u rasturanju jedne od tih republika, Srbije.

- Priznali ste nezavisnost "Kosova". I to je urađeno protiv povelja Evropske unije, rezolucije UN 1244 i urađeno je protiv zakona. Napad na Srbiju je sproveden bez ikakve odluke Saveta bezbednosti UN. To je mala razlika između nas. Zapravo i ne tako mala - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Ponovio je da Srbija jeste na putu ka Europskoj uniji i da je najveći problem za Srbiju na tom putu odnos sa Prištinom. Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je ocenio da je Srbija kao najveća ekonomija u regionu važna i da u regionu postoji mnogo efekata prelivanja i dodao da iz tog razloga veruje da je problematično ako ne postoji jasna poruku o tome gde Srbija želi da bude.

Naveo je da je za Crnu Goru bila teška odluka da se pridruži sankcijama Rusiji, dodavši da je 30 odsto turističkih prihoda zemlje dolazilo iz Rusije.

- To je bio izbor, bila je ideja da uskladimo svoju spoljnu politiku sa politikom EU, jer mi želimo da budemo deo tog kluba - zaključio je Milatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREMINUO MLADI GLUMAC: Spasioci pola sata pokušavali da ga ožive