MINISTAR RISTIĆ: Kultura je čuvar narodnog bića

Novosti online

31. 08. 2024. u 20:22

MINISTAR informisanja i telekomunikacija g. Dejan Ristić prisustvovao je danas u porti drevnog manastira Kalenić programu kojim je označen početak tradicionalne manifestacije narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.

МИНИСТАР РИСТИЋ: Култура је чувар народног бића

Nikola Skenderija

Otvarajući ovu manifestaciju koja se smatra jednom od najznačajnijih u kontekstu očuvanja i afirmacije srpskog narodnog stvaralaštva ministar je posebno ukazao na značaj kulture kao izvorišta i čuvara narodnog identiteta i bića.

- Kultura predstavlja rezultat stvaralačkog pregnuća pojedinca, grupe ili čitave zajednice u konkretnom istorijskom periodu i kao takva je suštinski važna za kontinuiran i ravnomeran razvoj svakog društva. Kultura je sveobuhvatna. Ona nadilazi svaku granicu koju čovek može da uspostavi. Kultura je sveprisutna, raznorodna i dinamična. Kultura je sloboda. Sloboda stvaralačkog čina, izražavanja i očuvanja različitih identiteta. Kultura je bogatstvo koje se manifestuje u različitostima. Ona premošćava i prevazilazi razlike vešto ih inkorporirajući u svojevrstan mozaik koji svedoči o bogatstvu ljudskog duha i stvaralačkom pregnuću. Kultura prkosi svakoj vrsti neslobode i ograničenja - naglasio je g. Ristić.

Foto: Goran Zlatković

 

Ministar je posebno ukazao na to da predsednik Republike i celokupna Vlada Republike Srbije pokazuju posvećenost očuvanju srpske kulture, kulturnog i identitetskog nasleđa, te da stoga ne treba da iznenađuje to što se već nekoliko godina u kontinuitetu uvećavaju sredstva namenjena kulturi i realizuju brojni kapitalni projekti poput revitalizacije arheoloških lokaliteta u Vinči i kod Lebana (Caričin grad), obnove srednjovekovnih utvrđenja (Golubac, Ram, Fetislam) i najznačajnijih muzejskih ustanova (Narodni muzej Srbije i Muzej savremene umetnosti), kao i izgradnja namenskih objekata za potrebe Prirodnjačkog muzeja i Beogradske filharmonije.

Obraćajući se velikom broju okupljenih u porti drevne kalenićke svetinje ministar je ukazao i na prvorazredan značaj očuvanja srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa koji uključuje običaje, verovanja, narodne igre i pesme, tradicionalne nošnje, zanate i veštine, te je tom posebno naglasio značaj tradicionalne manifestacije koja se već decenijama održava pod nazivom ,,Prođoh levač, prođoh Šumadiju“. 

Ministar g. Ristić uputio je reči poštovanja i zahvalnosti brojnim učesnicima ove tradicionalne manifestacije na tome što sa puno ljubavi, odgovornosti i požrtvovanja čuvaju srpsko nematerijalno kulturno nasleđe sa područja Šumadije i Pomoravlja, ali i drevnih srednjovekovnih župa poput Levča, Borča i drugih.

Ministar je izrazio i zadovoljstvo što mu je pružena prilika da se još jednom uveri u svo bogatstvo, raznolikost i lepotu srpskog kulturnog nasleđa u svim svojim pojavnim oblicima kojima na najbolji način čuvamo samu srž našeg narodnog bića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO JE VUČIĆ RASTURIO LICEMERJE  MILATOVIĆA I OSTALIH POPUT NJEGA: Predsednik Srbije ogolio sve neistine isključivo istinom