FRANCUSKI MEDIJI O KUPOVINI RAFALA: Beograd na njima želi ruske rakete, Srbija postaje prava sila Balkana

Novosti online

01. 09. 2024. u 07:53

SRBIJA je sa Francuskom dogovorila kupovinu 12 novih, najmodernijih "rafala". Prvi borbeni avion "rafal" stići će u Srbiju 2028. godine, a do 2030. biće isporučena cela flota od 12 aparata koja uključuje tri dvoseda i devet jednoseda. Francuski mediji navode da ja Srbija postala prava regionalna sila Balkana.

ФРАНЦУСКИ МЕДИЈИ О КУПОВИНИ РАФАЛА: Београд на њима жели руске ракете, Србија постаје права сила Балкана

Foto: Profimedia

Kako navodi francuski Air-cosmos, Vlada Srbije odlučila se na ovaj korak još početkom maja zbog straha da će flota višenamenski borbenih aviona MiG-29 (11 u verziji SM i 3 u verziji UB) biti prizemljeni, zbog novog seta sankcija EU Moskvi, potvrđen je tehnički predlog sa kompanijama Daso, Tales i Safran i krajem juna dostavili finansijski predlog.

- Zaveden višenamenskim mogućnostima Rafala, a posebno njegovom sposobnošću da održi suverenitet srpske države, Beograd, kao i mnogi drugi kupci Rafala, nije želeo da raspiše tender, već sporazum što je uradila i susedna Hrvatska. Ali za razliku od prethodnih izvoznih prodaja Rafala, ovo nisu polovni avioni prve generacije, već novi avioni. Beograd bi stoga trebalo da nabavi 12 Rafala F4 verzije za iznos od 3 milijarde evra. To je cena od 250 iliona evra po avionu. Suma koja se zbog nekoliko specifičnosti ne može porediti sa prethodnim ugovorima za francuske borbene avione. Pre svega, avion će biti isporučen bez naoružanja jer Beograd želi da zadrži ruske rakete nabavljene za Mig-29 101. eskadrile iz Batajnice, odnosno R-27ER1 dometa 100 km, R-77E (80 km), H-29T (30 km) i čitavu kolekciju bombi KAB-500 i 1500, međutim, da bi mogao da ih lansira iz Rafala, Daso se okrenuo izraelskom Elbitu čije su mreže činile čuda u Indiji. Jer da bi omogućio bivšim istočnim zemljama da svoje vazdušne snage učine kompatibilnim sa onima NATO-a, izraelski industrijala je sprovela dve velike inovacije sa Aerostarom, kao deo ugovora o modernizaciji 110 rumunskih MiG-ova 21 1993. godine. Pre svega, univerzalna magistrala koja omogućava da Elbit senzori budu povezani sa bilo kojom vrstom uređaja, i pilon koji može da nosi rusko oružje kao i zapadno oružje - piše ovaj sajt.

Foto: Profimedia

 

Međutim, ovo nije prvi put da Republika Srbija pravi uvertiru zapadnim proizvođačima oružja. U sklopu ugovora o modernizaciji svojih 17 podzvučnih dvomotornih lovaca-bombardera J-22 ORAO, koji je sproveden od 1970-ih sa Rumunima, Srbi su 2019. godine nabavili inercijalnu jedinicu Safran Sigma 95 i AGM-65. rakete kompanije Rajteon pored ruskih Vimpel R-60 MK.

Zahvaljujući saradnji Dasoa i Elbita, Srbi će stoga moći da koriste sve svoje oružje. Osim toga, ako su Migovi 29 impozantni po veličini, izborom Rafala Srbi udvostručuju nosivost naoružanja. Francuski avion je u stvari sposoban da isporuči 9,5 tona projektila i bombi u poređenju sa 4 tona za ruski lovac. Međutim, iako je ovaj aranžman nepovoljan za Tales, jer Elbit nameće svoj DASH nišan za kacigu kako bi osigurao konzistentnost sistema naoružanja, na kraju je Talios jedinica za prepoznavanje i označavanje iz Thalesa ta koja oprema avione.

Foto: Profimedia

Pre svega ovom akvizicijom, Beograd postaje prava regionalna sila Balkana. Jer za razliku od Hrvatske ili Grčke, standardni F4 Rafala nije opremljen radarom RBE-2 PESA, već najnovijom generacijom RBE-2 AESA čijem dometu prema Talesu ne bi zavideo F-35.

Ali iznad svega ima SAR mogućnosti snimanja zemaljskih ciljeva na udaljenosti većoj od 100 km. Ovi uređaji će takođe nositi potpuno novu verziju sistema za elektronsko ratovanje SPEKTRA sposobnu da osujeti sve nove talasne oblike senzora i sistema oružja nove generacije, bilo ruskih, kineskih ili američkih.

(TV Front)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMCI ŽESTOKOG UKRAJINSKOG NAPADA NA BELGOROD: Više mrtvih, desetine povređeno (VIDEO)