DUGE CEVI TZV. KOSOVSKE POLICIJE I JUČE NA ULICAMA SEVERNE MITROVICE: Srbima i dalje blokirana radna mesta, naša država obezbediće im primanja

D. Z.

02. 09. 2024. u 00:00

ZGRADE srpskih lokalnih samouprava i drugih institucija u opštinama na severu Kosova i Metohije bile su i juče, treći dan zaredom, blokirane od pripadnika tzv. specijalne kosovske policije zbog čega je neizvesno da li će više stotina srpskih radnika moći danas da uđu na svoja radna mesta.

ДУГЕ ЦЕВИ ТЗВ. КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ И ЈУЧЕ НА УЛИЦАМА СЕВЕРНЕ МИТРОВИЦЕ: Србима и даље блокирана радна места, наша држава обезбедиће им примања

foto d.z.

Sasvim je, međutim, izvesno da naši radnici neće ostati bez primanja i egzistencije za svoje porodice jer će im srpska država obezbediti novac. Inače, već juče na objektima institucija Republike Srbije u Kosovskoj Mitrovici koje su privremene prištinske institucije nasilno zatvorile u petak juče su postavljeni trojezični natpisi na kojima su istaknuta tzv. kosovska obeležja.

Na objektu u kom su se nalazili Fond PIO i Kosovskomitrovački okrug zalepljene su papirne table na kojima piše: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo administracije lokalne samouprave i Ministarstvo rada i transfera. Ispred srpskih lokalnih samouprava, bila su juče parkirana vozila tzv. kosovske policije, pokraj njih su bili i "specijalci", dok su na glavnom mostu na Ibru prisutni italijanski karabinijeri iz sastava Kfora. Oni su juče tokom dana izveli pokaznu vežbu za razbijanje demonstracija zbog čega je u prepodnevnim satima njihov broj bio povećan. Građani Severne Mitrovice i čitavog severa pritisnuti jednostranim akcijama prištinskih vlasti strepe zbog najavljenog otvaranja mosta, a ujedno su i revoltirani zbog neprekidnog terora kojem su izloženi. - Duge cevi tzv. kosovske policije su na gotovo svakom koraku, ali naš najveći problem jeste što više gotovo da nema srpskih ustanova i institucija, osim školstva i zdravstva. Međutim, strepimo da će nam i to oduzeti - govorili su juče revoltirani građani Kosovske Mitrovice.

Građani ističu i sumnju u to da je međunarodna zajednica zainteresovana da pomogne Srbima, uprkos saopštenjima i izjavama.

- Ne smemo ni da se pobunimo. Čim neko nešto izusti, hapse nas, eto koliko je mladih samo zbog protesta u zatvoru - kaže nam starija gospođa u centru grada.

Ipak, na suštinsko pitanje da li se boje novih akcija režima Aljbina Kurtija, Nevena Simonović (28) iz Kosovske Mitrovice kaže da je doza straha i nesigurnosti kod Srba uvek prisutna:

- Ovde radim, ovde sam se školovala i odrasla, ali nikada nije bilo teže. Svakodnevno strepimo od novih mogućih poteza Prištine i zato na ove napade niko ne može da ogugla. Nevena na pitanje da li građani kupuju robu u albanskom marketu u centru grada koji je pre nekoliko dana otvoren u objektu koji je tzv. Agencija za imovinu Kosova bukvalno oduzela od srpskog javnog preduzeća i ustupila Albancu, kaže da koliko vidi tu radnju svi bojkotuju.

I Željko Simić, master ekonomije dodaje da više od godinu dana ne dobijaju srpsku robu, dinar ne mogu da koriste pa za gotovo sve potrebe moraju da putuju do Raške ili druge prve sredine u centralnoj Srbiji.

- Osim što nemamo gde da podignemo novac, više ni jedan jedini papir ne možemo da uzmemo što je zaista strašno - kaže nam Simić, dok njegovi stariji sugrađani koji su izbegli iz okoline Vučitrna, penzioneri Dragan Kostić i Zvonimir Tomašević dodaju da pored muke sa podizanjem penzije strepe i za sopstvene i živote najmilijih. - Znamo šta znači izbeći i ostaviti rodnu kuću, a sada i ovde u Mitrovici, gde smo pronašli utočište, strepimo - kažu nam Kostić i Tomašević.

Hvalisanje Kurtijeve policije

TZV. kosovska policija na jednoj od društvenih mreža objavila je snimak upada u zgradu Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i u druge srpske institucije, odnosno kako preuzimaju dokumentaciju, pečate, kompjutere, ali i kako uklanjaju oznaku naziva ustanove sa zgrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U NEVERICI: Poginuo Arsenije Zamjatkin