VUČIĆ NA PITANJE ''NOVOSTI'': Nadam se da ćemo izdržati i tokom zime sa ovakvim cenama struje

Novosti online

04. 09. 2024. u 12:49

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić rekao je da se nada da ćemo izdržati i tokom zime sa ovakvim cenama struje.

ВУЧИЋ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: Надам се да ћемо издржати и током зиме са оваквим ценама струје

Foto: D. Milovanović

Vučić je prilikom obilaska radova na rekonstrukciji puta Bojić—Tekeriš rekao da ne zna da li je sada teže leti ili zimi jer smo, kako je istakao, ovog leta trošili više struje nego prošle zime.

Vučić je dodao da su, na primer, u Hrvatskoj cene struje više za 15 odsto.

- Brent nafta je ispod 74 dolara, što je dobro, ali kotacije još nisu pale na vreme. Zato što je procena da će pred američke izbore biti između 80 i 85 dolara. Ali je važno da nama dizel ne ide više od 201-202 dinara. Psihološki bi bilo dobro da ga držimo ispod 200. Što se tiče cene električne energije, nadam se da ćemo moći da izdržimo sa ovakvim cenama, ali nije to pitanje - rekao je Vučić.

Kako je istakao predsednik, kopa se manje uglja i za osam ili devet godina nećemo imati struje, ukoliko ne pronađemo adekvatne izvore za proizvodnju.

- Moramo da razmišljamo odakle i gde ćemo da nabavimo tu struju. Svi bi brzu zaradu na obnovljivim izvorima, ali niko neće da nam kaže kako i na koji način ćemo. Ali to je sad kompletno evropsko berzansko tržište i reč je o ličnim, privatnim zaradama. A što se naše zemlje tiče, moramo da imamo sisteme i od termoelektrana i od hidroelektrana i svega drugog što možemo da koristimo za našu zemlju. Moramo Bistricu da izgradimo zbog balansiranja pre svega. Da čuvamo struju kada je jeftina, a prodajemo kada je skupa. Dakle, mnogo problema tu ima i oko toga ćemo danas na sastanku oko pola šest, šest razgovarati u Loznici jer to je jedno od najvažnijih pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RODŽER FEDERER GRMI NA ATP ZBOG JANIKA SINERA! Ovaj skandal mora da se ispita!