MALI SA DELEGACIJOM SEVERNE MAKEDONIJE: Ministri razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje

Novosti online

05. 09. 2024. u 14:10

PRVI potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa potpredsednikom Vlade Republike Severne Makedonije i ministrom za odnose među zajednicama Ivanom Stoilkovićem i potpredsednikom Vlade i ministrom saobraćaja i veza Aleksandrom Nikoloskim o unapređenju ekonomskih odnosa i saradnji dve zemlje.

МАЛИ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ: Министри разговарали о унапређењу економске сарадње

Tanjug

Sagovornici su razgovarali o kapitalnim projektima koji su važni za saradnju u regionu, te se posebno osvrnuli na značaj izgradnje gasnog interkonektora, kao i na brzu prugu do Skoplja, ali i na sve ono što može da podigne kvalitet života građana i doprinese daljem rastu i razvoju regiona. Ministar je goste upoznao i sa makroekonomskim pokazateljima, navodeći da je ekonomija naše zemlje jaka i stabilna.

- U odnosu na Srbiju 2012. godine  kada smo bili na ivici bankrota, danas smo najdominantnija ekonomija u regionu, a zahvaljujući Ekspu ćemo se još bolje pozicionirati. Nastavljamo da postižemo dobre makroekonomske rezultate, a u prvoj polovini godine smo bili najbrže rastuća ekonomija u Evropi, dok smo u drugom kvartalu zabeležili rekordno visoku zaposlenost od 51,4 odsto. Srbija je danas na korak do investicionog rejtinga, koji očekujemo u narednim mesecima - naveo je prvi potpredsednik Vlade.

Tanjug

Mali, Stoilković i Nikoloski su se posebno osvrnuli na organizovanje specijalizovane izložbe Ekspo 2027, a ministar finansija je pozvao Severnu Makedoniju da uzme učešće. Svoje goste je pozvao da posete gradilište na kome će do 2027. godine nići kompleks u kome će se predstaviti više od 120 zemalja.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je istakao da je Ekspo jedan od najvećih uspeha Srbije, te da predstavlja najveću razvojnu šansu u narednom periodu, ne samo za našu zemlju, već za čitav region.

- Ekspo smo definisali ispod jednog mnogo šireg programa koji se zove „Skok u budućnost - Srbija 2027“ u okviru koga imamo 323 projekta kojim su obuhvaćeni projekti iz sektora turizma i kulture, saobraćajnice, bolnice, škole... Cilj nam je da dodatno podignemo kvalitet infrastrukture, ali i da se predstavimo na najbolji način - rekao je Siniša Mali.

Tanjug

Stoilković je izrazio zadovoljstvo zbog jačanja saradnje dve zemlje i ponovio da je Severna Makedonija zainteresovana za saradnju sa Srbijom u svim segmentima koji su važni za razvoj čitavog regiona. On je posebno istakao značaj Ekspa 2027 i učešća privrede te zemlje u realizaciji, ali i predstavljanju Severne Makedonije na izložbi.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA RADNA MESTA I DUGAČAK SPISAK BENEFITA: Sve o uslovima koje nudi kompanija Mercator-S