"ŠTA SE TO PROMENILO U STAVU LAJČAKA?" Petković: Izmešta sporazum o mostu na Ibru iz dijaloga, zbog čega?

Tanjug

06. 09. 2024. u 16:50

DIREKTOR Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković rekao je danas da specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sada sporazum o mostu na Ibru izmešta iz briselskog dijaloga, a "do juče je to pitanje najavljivao kao glavnu temu razgovora u Briselu" i upitao zbog čega.

ШТА СЕ ТО ПРОМЕНИЛО У СТАВУ ЛАЈЧАКА? Петковић: Измешта споразум о мосту на Ибру из дијалога, због чега?

foto Kancelarija za KiM

- Srbi koji su životno zainteresovani za status mosta na Ibru i Beograd koji je strana u pregovorima oko mosta se jednostrano isključuju, a Priština i Kvinta uključuju da odlučuju o mostu. Ovakvo kršenje principa je prevršilo svaku meru. I onda se pitate što nema napretka u dijalogu - napisao je Petković na društvenoj mreži Iks. Reagujući na današnju Lajčakovu izjavu, koji je posle razgovora s glavnim prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem rekao da bi most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici trebalo da bude otvoren za saobraćaj, ali u saradnji sa međunarodnim partnerima, Petković je upitao "šta se to promenilo u stavu Lajčaka o mostu od avgusta do danas".

- EU je govorila da otvaranje mosta jedino može da se reši u dijalogu što pokazuje i Lajčakov tvit u prilogu. Danas od njega čujemo da to pitanje zavisi samo od dogovora PR i međunarodne zajednice!? - napisao je Petković.

Lajčak je izjavio 14. avgusta da je EU više puta naglašavala da se o pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici mora razgovarati u okviru dijaloga koji vodi EU. Nametanje odluke o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici protiv volje građana ne doprinosi normalizaciji odnosa i o otvaranju mosta razgovaraće se na sledećem sastanku u Briselu, napisao je tada Lajčak na mreži Iks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONA JE SESTRA BORE ČORBE: Reč je o našoj poznatoj pevačici koja je bila sa njim u najtežim trenucima (FOTO)