PREMIJER VUČEVIĆ: Neverovatno da niko ne može da zaustavi Kurtija, čoveka koji namerava da etnički očisti KiM

Novosti online

06. 09. 2024. u 18:21

PREMIJER Srbije Miloš Vučević kaže da "ne može ništa da zameri ljudima koji su u borbi za golo preživljavanje, jer se Srbi na Kosovu i Metohiji, nažalost, bore da ostanu da mogu da žive tamo gde žive vekovima“.

ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ: Невероватно да нико не може да заустави Куртија, човека који намерава да етнички очисти КиМ

Foto: Tanjug

- To se sve dešava pred očima onoga što zovemo međunarodna zajednica, koja kritikuje Kurtija preko nekih saopštenja. Neverovatno da niko ne može da zaustavi čoveka koji namerava da etnički očisti KiM - naveo je premijer Vučević i nastavio:

- Oni svaki dan vrše kontrole i nadziru sve naše privremene organe ne samo na severu, već i u Prištini, Gračanici. Vi znate da su bili hapšeni ljudi u Štrpcu. Tu gde je malo Srba ostalo na KiM Kurti sprovodi akcije. Čeka nas velika politička i diplomatska borba. Još jednom ću da ponovim, možda se nekome ne dopada, jedno je da se politički borimo, a druga opcija je da idemo u sukobe. Treća opcija ne postoji - Vučević dodaje da "nas na Kosovu čeka KFOR i NATO".

- Moramo da vodimo računa o celoj Srbiji i da štitimo naš narod na KiM, kada su nam vezane ruke. A kada bismo mogli da dođemo do jedinstva po pitanju KiM, gde se svakodnevno svađamo, nego da postoji zajednički imenitelj. Mislite da Kurti može da otvori ovakav kulturni centar u Đakovici, da priča o EKSPU? On je učenik Adema Demaćija. Ta priča da je to davno rešeno, a šta će vama Srbija? -

Vučević je naglasio da svaki dan moramo da pričamo o KiM, da naša deca uče šta su Prizren i Gračanica.

- Ne da bismo nekoga mrzeli, nego sebe poštovali. Kao što treba da čuvamo ćirilicu. Oni bi jedva dočekali da mi kažemo da nećemo da pregovaramo. Oni bi rekli: 'Evo, Srbija i Beograd neće'. Oni bi 'platili' za taj scenario. Bolje da smo prisutni, da se razgovara i da smo prisutni tamo gde se razgovara o nama, nego da se razgovara o nama bez nas - zaključio je premijer.

BONUS VIDEO:

Mali predaje Dosije za priznanje Specijalizovane izložbe EXPO 2027 Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH REŠITE TO Vučiću prišao meštanin Donje Trešnjice, predsednik munjevito reagovao (FOTO)