POSLANICI "U TIMU" KINE: Formirane grupe prijateljstava u Skupštini, najbrojnija ona za Peking

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

09. 09. 2024. u 00:09

AKO je suditi po tome koliko članova broji koja poslanička grupa prijateljstava, onda naši parlamentarci najviše vole Kinu. Njih 102 izjasnilo se da želi da bude u timu koji neguje odnose i saradnju sa Pekingom. To je ujedno i jedini od 61 tima prijatelja koji je okupio preko 100 narodnih predstavnika.

ПОСЛАНИЦИ У ТИМУ КИНЕ: Формиране групе пријатељстава у Скупштини, најбројнија она за Пекинг

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dosta poslanika, njih 97, učlanilo se u grupu sa Rusijom pa je ova grupa druga po brojnosti. Na trećem mestu je "grčki klub" sa 89 poslanika, sledi Italija i Sveta stolica - 78, ekipa sa Mađarskom 71, zatim Sjedinjene Američke Države - 66, Francuska - 59, Nemačka - 58, Kipar - 55, koliko ima i Kuba, Japan - 54, Austrija 53, Mađarska 71, Ujedinjeno Kraljevstvo 52, Bosna i Hercegovina - 47...

Poslaničke grupe prijateljstva su skupštinska tela koja se mogu obrazovati u Narodnoj skupštini za unapređenje odnosa i saradnje naše države sa drugim državama na principu dobrovoljnosti. Prilikom osnivanja poslaničke grupe prijateljstva, polazi se od uzajamno izraženih interesa za ostvarivanje i razvoj saradnje između parlamenata.

Prijavu za članstvo u poslaničkoj grupi prijateljstva, narodni poslanik podnosi predsedniku Narodne skupštine. Odbor za inostrane poslove donosi odluku o formiranju i određuje predsednika i članove poslaničkih grupa prijateljstava, daje saglasnost na odluku o razmeni poseta sa poslaničkim grupama prijateljstva predstavničkih tela drugih država i vodi evidenciju članstva u poslaničkim grupama prijateljstva.

"Juga" na čekanju

POSLE letnje pauze očekuje se formiranje još poslaničkih grupa. Među njima su i one zemlje sa kojima smo nekada bili u Jugoslaviji. Još nisu sastavljeni timovi koji će nas povezivati sa Crnom Gorom, Hrvatskom, Slovenijom...

Zemlje koje su udaljenije od Srbije grupisane su u timove, pa Poslanička grupa prijateljstva sa Australijom, Novim Zelandom i ostrvskim državama Pacifika (Vanuatu, Tuvalu, Fidži, Nauru, Palau, Papua Nova Gvineja, Solomonova Ostrva) ima 27 članova, tim sa Baltičkim zemljama deset, ekipa sa Beneluksom 33, a sa Jugoistočnom Azijom (Brunej Darusalim, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland, Vijetnam) 40 poslanika, dok je u sastavu onih koji gaje veze sa karipskim zemljama (Antigva i Barbuda, Barbados, Belize, Dominika, Haiti, Sveta Lucija, Sent Kits , Nevis, Bahame, Grenada, Dominikanska Republika, Sveti Vinsent i Grenadini, Panama, Trinidad i Tobago) 33 poslanika. Poslanička grupa prijateljstva sa Saudijskom Arabijom i zemljama Bliskog istoka ima 11 ljudi.

Među grupama koje imaju jednocifren broj članova su timovi sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom (2), Kongom (9), Egiptom - 5, Eritrejom i Esvatinijem po sedam, Komorima - pet, Malijem - sedam. Tu je i Sao Tome i Principe - osam poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE: Evo šta je Arina Sabalenka upravo uradila na Ju-Es openu