ALBANSKI VOJNICI VEŽBAJU NA KiM: U treningu za razbijanje demonstracija od juče i pripadnici KFOR pristigli iz Tirane

D.Z. - S.S.R.

09. 09. 2024. u 00:08

NA Kosovu i Metohiji Srbi sa severa već 11 dana ne mogu da uđu na svoja radna mesta u srpske institucije koje je tzv. kosovska policija blokirala, a novo dolivanje ulja na vatru je i informacija da je albanski kontigent, koji je preuzeo dužnost u misiji Kfora na KiM, juče "angažovan na obuci za upravljanje neredima i nasilnim masama".

АЛБАНСКИ ВОЈНИЦИ ВЕЖБАЈУ НА КиМ: У тренингу за разбијање демонстрација од јуче и припадници КФОР пристигли из Тиране

Fejsbuk Ministarstvo odbrane Albanije

Kako je navedeno na fejsbuk-stranici Ministarstva odbrane Albanije, "albanske trupe, zajedno sa kolegama iz savezničkih zemalja, u pripravnosti su 24 časa".

- Cilj im je da očuvaju bezbedno okruženje i slobodu kretanja na teritoriji Kosova za sve građane - rekli su u Ministarstvu, dok jedino nasilje nad Srbima upravo sprovodi vlast lažnog premijera Aljbina Kurtija.

Fejsbuk Ministarstvo odbrane Albanije

 

A dok albanski vojnici treniraju da "spreče" sporne situacije, na terenu i juče slika kao i prethodnih dana - tzv. kosovska policija i dalje drži u blokadi srpske lokalne samouprave i zgradu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici. Baš ovde je subotu popodne došao tzv. ministar kosovske policije Dželjalj Svečlja. Osim ove zgrade, koju je gradila Srbija i u kojoj su radili Fond PIO, kosovsko-mitrovački okrug i Centar za socijalni rad, "gost" je posetio i novootvoreni albanski restoran brze hrane na glavom šetalištu u Severnoj Mitrovici. Na ovoj trasi već je otvoreno desetak albanskih lokala, a koje je prethodno tzv. Agencija za imovinu Kosova preuzela, odnosno otela, od srpskih javnih preduzeća.

- Nažalost, privatizacija na Kosovu i Metohiji se poslednjih petnaest godina odvija netransparentno kada su Srbi u pitanju, a objekti u kojima su poslednjih nedelja i meseci u Severnoj Mitrovici otvorene albanske radnje prodati su na svojevrsnoj licitaciji od strane tzv. Agencije za imovinu Kosova. Ti lokali su na licitacijama kupljeni od strane Albanaca koji daju velikodušnu cenu odnosno ogromne cifre samo kako bi zauzeli te srpske objekte. Prema nepotvrđenim, ali realnim informacijama u otkupu srpske imovine na severu KiM stoji i tzv. vlada u Prištini, koja ima nekoliko programa pomoći albanskim privrednicima u te svrhe - ističe Aleksandar Rapajić iz Centra za zastupanje Demokratske kulture u Kosovskoj Mitrovici.

Dodaje da upravo ministar tzv. kosovske policije svakodnevno paradira sa ciljem da se pokaže da je situacija ovde na severu KiM onakva kakvu Priština želi, a na štetu Srba.

Stavili katanac

SA obrazloženjem da nelegalno rade na tzv. Kosovu, zgrade privremenih organa su blokirane, a policija je iz njih 30. avgusta odnela dokumentaciju zbog sumnje da je reč o "falsifikovanim dokumentima". Na upad policije reagovali su Srpska lista, kao i zvaničnici Srbije, ističući da je reč o institucijama koje treba da budu okosnica Zajednice srpskih opština, te da tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti takvim akcijama nastavlja sa politikom progona Srba. Stigle su i osude zemalja Kvinte i Evropske unije, ali su institucije i dalje zatvorene. Prištinske vlasti prelepile su grb Srbije na zgradi Privremenog organa Kosovska Mitrovica i postavile tzv. kosovski grb. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠIPTARSKA BRUKA! Novi skandal na meču TZV. Kosova - Dočekali Rumune zastavama UČK i Albanije (VIDEO)