PETKOVIĆ RAZGOVARAO SA BOCAN-HARČENKOM: Glavna tema - Kurtijev teror i aktuelna situacija na KiM

Tanjug

09. 09. 2024. u 18:21

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan - Harčenkom o nasilju koje privremene institucije u Prištini sprovode nad srpskim narodom, posebno na severu pokrajine.

ПЕТКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА БОЦАН-ХАРЧЕНКОМ: Главна тема - Куртијев терор и актуелна ситуација на КиМ

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Petković se osvrnuo na događaje od pre 11 dana, kada su prištinski specijalci upali u sedišta Privremenih organa u četiri opštine na severu pokrajine i to u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, u prostorije Pio Fonda, Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Reč je, kako kaže Petković, o srpskim institucijama koje bi trebalo da budu baza za formiranje Zajednice srpskih opština, koju vlasti u Prištini odbijaju da formiraju više od 11 godina, navodi se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naglasio je da poslednji događaji vode u pravcu definitivnog proterivanja srpskog stanovništva iz pokrajine i stvaranja etnički čistog Kosova i Metohije, što je, prema njegovima rečima, neskrivena zamisao i težnja Aljbina Kurtija.

Petković je upozorio i da je saslušavanje čelnika srpskih institucija pokazatelj kulminacije brutalnog gašenja političkih i ljudskih sloboda srpskog naroda na KiM. On je istakao da su svi potezi Prištine do sada deo kontinuirane politike, koja ima za cilj nestanak srpskog naroda sa Kosova i Metohije i stvaranje tenzija i sukoba. Petković je skrenuo pažnju na činjenicu da jedino međunarodna zajednica ima načina da zaustavi Kurtija i stane na put njegovim opasnim namerama, u suprotnom, kako je rekao, odsustvo neophodnih mera će pokazati da Kurti ima podršku za politiku koju sprovodi.

- Beograd, uprkos svemu, ostaje pri stavu da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i na tome će nastaviti da insistira, a očuvanje mira i bezbednost srpskog naroda, najveća su briga srpske strane - zaključio je Petković.

Na kraju razgovora, Petković je izrazio zahvalnost ambasadoru Ruske Federacije i njegovoj zemlji na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i na insistiranju na poštovanju Rezolucije 1244 u njenom punom obliku.

BONUS VIDEO: Kokanović skinuo masku lažnog ekologa: Mi rušimo Vučića, on je naš neprijatelj!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠIPTARSKA BRUKA! Novi skandal na meču TZV. Kosova - Dočekali Rumune zastavama UČK i Albanije (VIDEO)