U NAREDNA 72 SATA ŠEF DRŽAVE SAOPŠTAVA ZAHTEVE SRBIJE: Vučić o brutalnom napadu na Srbe na Kosmetu

Novosti onlajn

10. 09. 2024. u 12:20 >> 12:37

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom situacije na Kosovu i Metohiji nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom.

У НАРЕДНА 72 САТА ШЕФ ДРЖАВЕ САОПШТАВА ЗАХТЕВЕ СРБИЈЕ: Вучић о бруталном нападу на Србе на Космету

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

- Imali smo dvosatne razgovore najpre sa Lajčakom, zatim i sa američkim ambasadorom Hilom. U naredna 72 sata ćemo se obratiti javnosti. Govoriću o onome što Srbija zahteva, a zbog suštinskog i brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu KiM. Šta je to što tzv. međunarodna zajednica nije ispunila, šta je to što Srbija traži i što će Srbija da učini - rekao je Vučić. 

- Za očekivati je da sa dalekosežnim predlozima izađemo i pred Narodnu skupštinu tokom oktobra meseca. Imaćemo mnogo bitnih sastanaka, moramo da se borimo za poziciju Srbije u svetu, da tražimo saveznike. Radićemo na tom planu i po tom pitanju sve što je moguće - rekao je Vučić. 

- Sada nam je potpuno jasno da Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda i mislim da to nije samo nama jasno, nego i svima drugima - dodao je. 

- Kada ukinete 5800 radnih mesta, kada ljudi više ne mogu ni da se venčaju, razvode, ne mogu da dobiju potvrdu da im je majka, otac ili dete preminulo, kada ne mogu da obavljaju ništa od onog što svako u savremenom svetu može, a sve to zahvaljujući ilegalnim, protivzakonitim i kriminalnim odlukama Aljbina Kurtija, a da pri svemu tome iz Evrope i Kvinte dođu samo reči osude, a na delu se ništa ne vidi, onda ma koliko su vam vezane ruke i koliko god se nalazite u teškoj poziciji, još od 2008. godine, pa i pre toga, morate da preduzimate radnje koje će ili da vode vraćanju određenih prava, što bi se nazvalo status "kvo ante" ili da kažete da niste u stanju da zaštitite ili sačuvate svoj narod. A mi nemamo pravo da kažemo ovo drugo, jer smo vezani i Ustavom Republike Srbije, i rezultatima dijaloga, i sporazumima koji su potpisani poput Briselskog 2013. i Aranžmana o Zajednici srpskih opština 2015. godine. 

- Sa ozbiljnim merama i stvarima obratićemo vam se u naredna 72 sata.

- Što se tiče dijaloga, Srbija je uvek za dijalog, ja sam spreman i danas da idem da razgovaram sa Kurtijem u Briselu. Ali Srbija nije spremna i neće dozvoliti, kao što sam već bezbroj puta rekao, progon svog stanovništva, a sasvim je jasno da je to postalo jedini cilj Kurtijeve vlasti - zaključio je Vučić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TEMELJ ZA MEĐUSOBNO RAZUMEVANJE I MIR: Pismenost je osnovno ljudsko pravo, a ne privilegija