"DANAS SU SRBIJU VRATILI U SREDNJI VEK": Društvo geoloških inženjera protiv predloga opozicije o zabrani litijuma

Novosti online

10. 09. 2024. u 15:44

DRUŠTVO geoloških inženjera i tehničara Srbije upozorilo je danas da je opozicija predlogom da se donese zakon o zabrani primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji udarili na struku staru šest vekova, koja je dovela do razvoja zemlje.

ДАНАС СУ СРБИЈУ ВРАТИЛИ У СРЕДЊИ ВЕК: Друштво геолошких инжењера против предлога опозиције о забрани литијума

Foto: Promo

- Pozivamo Narodnu skupštinu da ignoriše zahteve koji su političke prirode a podvedeni pod struku i tobožnju brigu za svoj narod - navodi se u saopštenju Društva koje je potpisao njen predsednik, inženjer geologije, dr Dejan Barjaktarović.

U saopštenju se navodi da su danas političari i narodni tribuni pokazali svoje pravo lice.

- Danas su silni zatražili da država donese zakon o zabrani primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Danas su državu Srbiju vratili u srednji vek, u vreme vračara i gatara. Oni koji se zalažu za struku i nauku, deklarativno, pogazili su je. Pored toga direktno su udarili na naše porodice, ali i na Ustavom zagarantovano pravo na rad. Žele da linčuju naše porodice i otvoreno pozivaju i na lov geologa - ističe se u saopštenju.

Lažnom brigom za prirodna staništa, rodnu grudu, pradedovska ognjišta, zelenu travu i čistu vodu, lažima, neznanjem i podmetačinama, kako je navedneo, sebi daju na značaju i promovišu svoje stavove. 

- Pozivi upravo dolaze od onih koji su zagadili prostor naše države. Nažalost, to nije lov, to je hajka, koju su pokrenuli visokoobrazovani kadrovi beogradskog univerziteta i akademske zajednice. Da li ste ih barem jednom, iz moralnih razloga, opomenuli da idu svoji na svoje - poručuju iz Društva.

Podseća se da smo nekad bili lideri u ovoj oblasti, dok smo danas predmet poruge i ironije onih koji su nam se divili i učili od nas.

Kako je navedeno, građani Srbije treba da znaju da je naša struka i škola jedna od najprepoznatljivijih u svetu. 

- Pozivom na obustavu istraživanja izgubićemo i ono malo mladih kadrova koje sekirama i puškama jurite po njivama i šumama. Nekad davno se našao neko 'pametan' da zaustavi istraživanja urana. A bili smo jedna od vodećih sila u svetu. Danas moramo da angažujemo penzionere da nas obučavaju za taj posao. Nismo sigurni da li ćemo za kratko vreme nadoknaditi propušteno. Zar treba i tu da angažujemo strance da nas oni uče poslu i da vršljaju državom - pitaju iz Društva.

Oni kažu da je njihova obaveza prema narodu i pokolenjima da im ostave osnovu na kojoj će graditi budućnost. 

- Naša obaveza i prema ostalom delu čovečanstva je da redovno istražujemo svoju teritoriju. Možemo samo da se nadamo da će buduće generacije u svakom pogledu biti pametnije od nas. Pozivamo sve kolege, celu zajednicu i sve dobronamerne iz struke i drugih bliskih disciplina, da izađemo sa zajedničkim stavom i zaštitimo naše kolege - navedeno je u saopštenju.

Takođe, pozivaju i resorno ministarstvo i ministarku Dubravku Đedović Handanović da posluša struku.

- Pozivamo javnost u Srbiji da sluša struku. Spremni smo preko udruženja da organizujemo tribine i okrugle stolove zarad edukacije. Ne moramo da se složimo, ali možemo i moramo da razgovaramo. Tu smo da razmenjujemo mišljenja. Da se dogovorimo, kakav god dogovor bio, ali treba da bude ili dogovor ili kompromis na zadovoljstvo svih - naglasili su iz Društva.

Pozivaju i institucije koje ima država na raspolaganju da uzmu učešće u tome. 

- Poštovani građani, učinimo napor da smirimo situaciju. Čuvajmo se od svih zlonamernih i pomozimo našim kolegama. Ne pozivajte na nasilje protiv svojih ljudi i ne sprečavajte im Ustavom zagarantovana prava na rad i na egzistenciju njihovih porodica -  poručili su iz Društva.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUD ŠOKIRAO TENISKI SVET: Evo šta je rekao o Sinerovom doping skandalu!