IZRAELSKI PREDSEDNIK STIŽE U SRBIJU, UGOSTIĆE GA VUČIĆ: Ovo je detaljan plan posete Hercoga

Tanjug

10. 09. 2024. u 16:10

PREDSEDNIK Izraela Isak Hercog boraviće sutra u zvaničnoj poseti Srbiji gde će ga ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ИЗРАЕЛСКИ ПРЕДСЕДНИК СТИЖЕ У СРБИЈУ, УГОСТИЋЕ ГА ВУЧИЋ: Ово је детаљан план посете Херцога

Foto: Tanjug/AP

Ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbija u 10.30 časova, nakon čega će uslediti tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

U okviru posete biće održan plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Države Izrael predvođenih predsednikom Vučićem i predsednikom Hercogom.

Dvojica predsednika obratiće se zatim medijima, a imaće i uvodna obraćanja na okruglom stolu na temu "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela".

Za 13 časova zakazan je sastanak predsednika Izraela Isaka Hercoga sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, dok će se u 15.50 sastati sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić.

Predsednik Izraela, inače, nakon Srbije posetiće i Albaniju, gde je prema navodima medija predviđeno da se sretne sa predsednikom i premijerom te zemlje Bajramom Begajem i Edijem Ramom.

U januaru ove godine, Vučić je razgovarao telefonom sa predsednikom Isakom Hercogom i tada je konstatovano da odnosi dveju država treba da odražavaju bliskost dva naroda.

Na sastanku sa novom ambasadorkom Izraela u Srbiji Avivit Bar Ilan ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić danas je ocenio da će poseta izraeskog predsednika biti prilika za unapređenje bilateralnih odnosa na svim nivoima, a ambasadorku je informisao i o teškom položaju Srba na Kosovu.

Ambasadorka Izraela razgovarala je danas i sa predsednicom skupštine Srbije Anom Brnabić i rekla da je planirano da u izraelskoj delegaciji budu i "ljudi iz oblasti ekonomije što je od velikog potencijala za obe strane zarad razvijanja odnosa".

Brnabić je izrazila uverenje da će poseta predsednika Izraela "dati važan impuls za novu fazu u razvoju bilateralnih odnosa" koji su ocenjeni kao tradicionalno dobri. Diplomatski odnosi su uspostavljeni 1948. godine, a prekinuti od 1967. do 1991, kada su zvanično obnovljeni. Razvoj odnosa sa Izraelom zasnovan je na istorijskoj bliskosti srpskog i jevrejskog naroda, koja je iskazana i kroz zajedničko stradanje tokom Drugog svetskog rata.

Prvi put u zvaničnoj poseti Srbije predsednik Izraela bio je 26. jula 2018. godine,a kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao tadašnjeg predsednika Izraela Ruvena Rivlina uz najviše državne i vojne počasti

Tada je predsednik Rivlin rekao je da odnosi Izraela i Srbije gledaju budućnost, ali da istorija, sve ono što se dogodilo tokom Drugog svetskog rata, ne sme i ne može biti zaboravljeno. Vučić je tada istakao da Srbija nikako i ni na koji način neće zaboraviti stravična stradanja, strašne zločine i genocid koji je počinjen nad srpskim i jevrejskim narodom u NDH tokom Drugog svetskog rata, poručivši da neće dozvoliti da neko smanjuje i manipuliše brojem srpskih žrtava.

Predsednik Vučić učestvovao je na 5. svetskom forumu o Holokaustu u Jerusalimu 23. januara 2020. godine i tom prilikom se susreo sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ambasadom Izraela organizuje sutra okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela". U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela.

Foto Tanjug/AP

Takođe, zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija biće potpisana između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela, prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) lane iznosila 112,3 miliona evra, što predstavlja neznatno povećanje u odnosu na 2022. godinu, kada je iznosila 107,2 miliona.

Srbija je lane u Izrael izvezla robu vrednu oko 75,9 miliona evra, dok je uvoz iz Izraela iznosio je 36,4 miliona.

Tanjugu je u PKS uoči sutrašnjeg Okruglog stola rečeno da se spoljnotrgovinska razmena od 2017. do 2023. godine, kretala u rasponu od 59 do 112 miliona evra a suficit je od 2020. godine na našoj strani. Ukupna spoljno-trgovinska razmena je za prethodnih 10 godina povećana 2,8 puta. Cigarete koje sadrže duvan su, tradicionalno, prvi proizvod u srpskom izvozu.

U prvoj polovini ove godine, ukupna robna razmena iznosila je 89 miliona evra, što je povećanje od 62 odsto, u odnosu na isti period 2023. godine. Srbija je, u ovom periodu u Izrael izvezla robu u vrednosti od 54,5 miliona, što je povećanje od 40 odsto, dok je uvoz povećan za više od 100 odsto i iznosio je 35,5 miliona evra u odnosu na 16,2 miliona, koliko je iznosio u prvoj polovini 2023. godine.

Što se investicija tiče Izrael je jedan od značajnijih investitora u našoj zemlji, a najznačajnije investicije su u oblasti transporta i izgradnje nekretnina. Iz PKS navode da su najveći potencijali za unapređenje saradnje poljoprivredno- prehrambeni sektor, odnosno visoko tehnološka poljoprivreda, hrana sa većom dodatom vrednošću, održiva poljoprivreda, zatim IT sektor, biotehnologija, zaštita životne sredine, obnovljive energije, turizam.

U strukturi uvoza glavne stavke su, gasna ulja, avokado, fungicidi za zaštitu bilja, sedišta za motorna vozila.

BONUS VIDEO: Lazović priznao: Opozicija stoji iza protesta, imamo želju da na ulici pritiskamo vlast

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSAD NAJVEĆE OTKRIĆE O STANJU LEGENDARNOG ŠUMIJA! Evo kako je Mihael Šumaher sada i zašto se u terapiji koristi vožnja automobilom