DOBIO 15 GODINA ZATVORA UMESTO 22: Nekadašnjem pripadniku tzv. OVK Saljihu Mustafi u Hagu smanjena kazna za zločine u mestu Zlaš na KiM

S.S.R.

10. 09. 2024. u 18:11

PANEL Apelacionog suda u predmetu Specijalizovani tužilac protiv Saljiha Mustafe izrekao je danas pojedinačne kazne Mustafi za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, mučenja i ubistva od osam, 13 i 15 godina zatvora i odredio mu ukupnu kaznu od 15 godina zatvora, u šta se uračunava i vreme provedeno u pritvoru.

ДОБИО 15 ГОДИНА ЗАТВОРА УМЕСТО 22: Некадашњем припаднику тзв. ОВК Саљиху Мустафи у Хагу смањена казна за злочине у месту Злаш на КиМ

Mustafi produžen pritvor za još dva meseca / Foto printskrin

To znači da je presuda Specijalizovanog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, kojom je Mustafa provibitno dobio 22 godine, sada smanjena.

- Panel Apelacionog suda, koji su činile sudije Mišel Pikar, Kai Ambos i Nina Jergensen, doneo je svoju odluku o novoj kazni Mustafi na osnovu smernica iz odluke panela Vrhovnog suda od 29. jula 2024. po zahtevu Mustafe za zaštitu zakonitosti, kojom je ukinuta kazna od 22 godine zatvora g. Mustafi i stvar vraćena apelacionom panelu - saopšteno je iz suda.

Nekadašnji pripadnik tzv. OVK Saljih Mustafa uhapšen je 24. septembra 2020. i istog dana doveden u pritvorski objekt Specijalizovanih veća. On se tereti za maltretiranje zatvorenika u improvizovanom objektu u selu Zlaš, od kojih je jedan ubijen. 16. decembra 2022. pretresni panel je izrekao presudu i proglasio Mustafu krivim za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, mučenja i ubistva i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 26 godina.

Prilikom izricanja presude pretresni panel je naglasio da se optužbe u ovom predmetu tiču isključivo individualne krivične odgovornosti Mustafe. Napominjući da su žrtve u ovom predmetu kosovski Albanci, pretresni panel je istakao da "njihova nastojanja da se zadovolji pravda i utvrdi istina čine okosnicu ovog postupka". Mustafi je naloženo da isplati naknadu za osam žrtava učesnika u postupku u iznosu od ukupno 207.000 evra.

Mustafa je uložio žalbu na presudu i ona mu je umanjena sa 26 na 22 godine, a sada je dodatno smanjena na 15 godina zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CEO kompanije Meridianbet predstavljao region na Citi 2024 Global TMT u NJujorku