DONATORSKA VEČERA POVODOM OBNOVE HILANDARA Vučević u Sremskoj Kamenici: Moramo da čuvamo biće i suštinu našeg naroda

Novosti online

10. 09. 2024. u 20:38

PREDSEDNIK Vlade Miloš Vučević prisustvovao je donatorskoj večeri povodom obnove Hilandara, koju je organizovao proslavljeni košarkaš Darko Miličić.

ДОНАТОРСКА ВЕЧЕРА ПОВОДОМ ОБНОВЕ ХИЛАНДАРА Вучевић у Сремској Каменици: Морамо да чувамо биће и суштину нашег народа

Foto: Instagram

Predsednik Vlade Miloš Vučević prisustvovao je donatorskoj večeri povodom obnove Hilandara, koju je organizovao proslavljeni košarkaš Darko Miličić.

Prisutnima se obratio iguman manastira Hilandar, Metodije, koji je naglasio da se manastir rekonstruiše i da će izgoreli deo biti obnovljen za godinu i po dana. Kako je naveo, Vlada Republike Srbije na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem pomaže u obnovi i nada se da će Vučević biti taj koji će reći da je obnova završena.

- Pred Bogom su svi isti i oni koji su dali najmanje su pred Bogom isti. To ste svi vi, vi okupljeni predstavljate desetine hiljada ljudi koji su pomagali. Sada već 826. godina od osnivanja srpskog Hilandara, bila je ovo prilika da ponovo srpski narod i država još jednom dokažu u praksi da je manastir Hilandar srpska svetinja. Ona pripada svim pravoslavnim ljudima, svi su kod nas dragi gosti, ali mora da se zna da je od Svetog Save Hilandar srpska svetinja. Prvi posao sada nam je obnova riznice, jer je veoma važna i dokaz je da je srpski narod ne uvek bio u Evropi, nego i postavio temelje hrišćanske zajednice u Evropi. 

On je sa prisutnima podelio želju manastira da ceo prikupljen novac sa večerašnje dobrotvorne večere bude preusmeren za stipendije, školovanje i letnje kampove za decu iz Srbije i srpsku decu iz regiona, kojoj je potrebna podrška da ne bi zaboravili svoje poreklo. 

Srbija u Hilandar uložila dve milijarde dinara

Premijer Srbije Miloš Vučević istakao je da su reči igumana bile istinite i Bogom nadahnute.

-Ja bih se nadovezao, moja topla preporuka je, ko god može od vas da ide i poseti Hilandar, poštujući sva pravila, zapisana kroz vekove. Ja sam skoro bio tamo i doživeo sebe u nekoj drugoj dimenziji, ako smem tako da kažem. Posle gotovo 20 godina, proveo sam 24 časa bez mobilnog telefona i video da stvari funkcionišu sasvim dobro. Nije prvi put da obnavljamo manastir Hilandar, u ne tako davnoj istoriji, imali smo mnogo izazova. Početkom 20. veka pretila je opasnost da izgubimo karakter srpskog, u smislu manastira Hilandar. I tada je Kraljevina Srbija prepoznala i razumela šta mora da uradi. Smogla je snage i vratila manastir tamo gde treba da bude. Danas, posle velikog požara, zajednički ga obnavljamo. Time pokazujemo da se Srbija ne obnavlja samo infrastrukturno, kroz rast plata i penzija, već i kroz duhovnu obnovu i vraćanje samoj sebi i identitetu. Nema duhovne obnove bez najveće svetinje, koja bez prekida radi više od osam vekova. Ponosno mogu da kažem pred vama, od 2004. do danas, više od dve milijarde dinara je uložila u manastir Hilandar. Ove godine imamo budžet od 90 miliona dinara i ne stajemo s ovim. Video sam riznicu manastira i da je Srbija odavno u Evropi. Moramo da je sačuvamo i ono što jeste bogatstvo koje čuva manastir Hilandar. Nadam se da ćemo pokazati jedinstvo države, naroda i crkve, što nam je preko potrebno u ovim vremenima, pogotovo na KiM, ali ne samo tamo. Kad Srbija ide putem Svetog Save i kad znamo da je svetionik na Egejskom moru, Srbija ne može da zaluta - reči su Vučevića. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE TO: Dejan Stanković dobio najviše glasova, a nije izabran za trenera meseca