VULIN SA MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA KINE: Srbija izuzetno ceni podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje

Novosti online

11. 09. 2024. u 16:24

POTPREDSEDNIK Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se u Sankt Peterburgu, gde učestvuje na sastanku visokih predstavnika za bezbednost BRIKS-a i partnerskih zemalja, sa ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jijem.

ВУЛИН СА МИНИСТРОМ СПОЉНИХ ПОСЛОВА КИНЕ:  Србија изузетно цени подршку Кине територијалном интегритету и суверенитету наше земље

FOTO: Privatna arhiva

Ministar Vang Ji je rekao da zna da je potpredsednik Vulin veliki prijatelj Kine i da je dao veliki doprinos u jačanju prijateljstva i unapređenju saradnje dve zemlje. Kao najčvršćem savezniku predsednika Aleksandra Vučića Vang Ji je potpredsedniku srpske vlade preneo srdačne pozdrave predsednika Kine Si Đinpinga predsedniku Republike Srbije naglasivši da Kina ceni njegovo prijateljstvo i da je postao snažan i mudar lider koji izvanredno vodi Srbiju uprkos velikim izazovima u svetu. Kineski ministar spoljnih poslova je naglasio da Kina pruža punu podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta u skladu sa principima poštovanja međunarodnog prava i normi.

FOTO: Privatna arhiva

 

Sagovornici su se saglasili da Srbiju i Kinu vezuju uzajamno poverenje i podrška i da je prijateljstvo predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga dodatno učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje kao i da to obavezuje vlade Srbije i Kine da ulažu veće napore za sprovođenje strateških odluka dvojice lidera. Zaključili su da je prijateljstvo Srbije i Kine na istorijskom nivou i da čelični prijatelji dele zajedničku budućnost.

Potpredsednik Vulin naglasio je da Srbija izuzetno ceni podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje i principijelan stav da ne prizna lažnu državu Kosovo. Ministru spoljnih poslova Kine preneo je prijateljske pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića kineskom predsedniku Si Đinpingu i istakao da Srbija podržava celovitost Kine i politiku "Jedne Kine".

FOTO: Privatna arhiva

 

Kineskog ministra je upoznao sa trenutnom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini koja je, zbog jednostranih i samovoljnih poteza tzv. prištinskih vlasti koje žele da etnički očiste Kosovo i Metohiju od Srba, kao i nereagovanja međunarodne zajednice, rezultirala potpunom obespravljenošću srpskog naroda na KiM i preti da dovede do sukoba.

Ministar Vang Ji je istakao da Kina deli zabrinutost Srbije zbog protivpravnih akcija Prištine protiv Srba na KiM i ponovio da Kina smatra da Srbija ima pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet za šta će uvek imati podršku Kine. Kineski ministar spoljnih poslova je naglasio da Kina prepoznaje pokušaje stranih sila, koje nisu prijateljske prema Srbiji, da se mešaju u unutrašnja pitanja Srbije u želji da sruše legitimno izabranu vlast. 

Potpredsednik Vulin je istakao da je Srbija zahvalna lideru Si Đinpingu i Kini koja je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala protiv rezolucije o Srebrenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?