"SITUACIJA NA KIM NIKAD GORA" Simić: Srbi u pokrajini žive u situaciji sličnoj aparthejdu

Tanjug

13. 09. 2024. u 09:04

ČLAN Predsedništva Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da situacija na Kosovu i Metohiji nikada nije bila gora, da se svaki dan pogoršava i da Srbi u pokrajini žive u situaciji sličnoj aparthejdu.

СИТУАЦИЈА НА КИМ НИКАД ГОРА Симић: Срби у покрајини живе у ситуацији сличној апартхејду

FOTO: Novosti

- Činjenica je sledeća, ako nema bezbednosti za Srbe, neće biti Srba na KiM.., odlaze nam ljudi, odlaze oni ekonomski situirani, jer ne znaju šta ih čeka sutra - istakao je Simić gostujući na RTS-u.

On je rekao da "država mora da zauzme jasan i oštar stav", da je neophodno da se pojača bezbednost i ekonomska i finansijska pomoć za srpski narod na KiM. Suočeni smo sa situacijom kada nema proizvoda iz centralne Srbije a skoro duplo veće su cene koje stanovništvo na severu KiM plaća za manje kvalitetne proizvode iz regiona, rekao je Simić.

foto fejsbuk

On je rekao da Srbi nemaju nikakvo poverenje u Euleks jer oni nisu nikad ništa učinili da zaštite Srbe. Simić je ukazao da je na KiM "iz dana u dan sve gore", da su to posledice sistemskog plana privremenih vlasti u Prištini za etničko čišćenje Srba na KiM.

- Situacija je nikad gora, rođen sam na KiM, 12 godina sam u politici i najodgovornije vam tvrdim da Srbi žive u situaciji sličnoj aparthejdu - istakao je Simić. On je ukazao da se na KiM ne događaju "pojedinačni incidenti", već Priština sprovodi "sistemski plan i institucionalno nasilje, koji za konačnicu ima etničko čišćenje".

- Prošlo je vreme za anemična saopštenja međunarodne zajednice - istakao je Simić i napomenuo da Kfor u pokrajini ima 8.000 pripadnika a Euleks nekoliko stotina i da postoji način da se reaguje na nasilje privremenih prištinskih institucija.

BONUS VIDEO:

NEMA MESTA ZA STRAH! Aleksandar Arsenijević za "Novosti" posle hapšenja jer je zviždao Kurtiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIMULACIJE, DODATNI SLOBODNI DANI, STIPENDIJE, PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE… Evo koje sve benefite zaposlenima nudi Mercator-S