VUČIĆ: Najveća grinfild investicija Kine zbog velikog prijateljstva sa Si Đinpingom

Tanjug

13. 09. 2024. u 11:51

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je danas, na svečanoj ceremoniji pokretanja serijske proizvodnje guma u kineskoj fabrici Linglong, da je ta najveća grinfild investicija u Srbiji realizovana zahvaljujući velikom prijateljstvu i želji predsednika Kine Si Đinpinga da pomogne Srbiji.

ВУЧИЋ: Највећа гринфилд инвестиција Кине због великог пријатељства са Си Ђинпингом

Foto: Tanjug

- I ovoga ne bi bilo da nije prijateljstva predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga. Hoću da svi ljudi to znaju. Naše prijateljstvo je veliko i njegov angažman i trud i želja da pomogne Srbiji su ogromni - naglasio je Vučić u obraćanju.

Naglasio je da je ovo veliki dan za Zrenjanin jer je, kako je rekao, čudesno šta je Linglong napravio u tom gradu uz podršku naše države.

- I kada smo krenuli u razgovore pre 6,5 godina bili su teški pregovori i nisam bio siguran da možemo da ih završimo. Van Feng je teži čovek od mene i bilo je mnogo komplikovano da dođemo do dogovora. On se borio za svoju kompaniju, a mi za Srbiju i naše radnike, za zaposlenost u Zrenjaninu i Banatu i ponosan sam danas, ovo je ubedljivo najveća grinfild investicija ikada u Srbiji, nikada ništa slično nismo imali - naveo je Vučić.

Istakao je da je investicija vredna milijardu dolara i da je napravljen ceo jedan grad, kao i da je samo sala u kojoj se nalazi, namenjena rekreaciji za radnike, veća od mnogih hala koje imamo.

Vučić je rekao da su napravljene i kantine, restorani i drugi sadržaji i naglasio da se fabrika prostire na 370.000 kvadratnih metara pod krovom.

Zaposleno je više od 1.235 srpskih radnika i biće još 600 u drugoj fazi, dodao je Vučić.

Kaže da će budžet Zrenjanina koji je sada oko 60 miliona evra biti veći zbog te investicije i da će iznositi i preko 100 miliona evra, koje će moći da uloži u infranstrukturu.

Vučić je rekao da će do marta ili do maja biti završena i fabrika vode.

BONUS VIDEO:

PRVI PUT U ISTORIJI SE DEŠAVA OVO U FIRMAMA: Filipović na 9:45 otkriva neverovatan fenomen

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT U ISTORIJI SE OVO DEŠAVA U FIRMAMA: Situacija koju niko u Srbiji ni svetu nije očekivao