VAŽAN POTEZ DRŽAVE: Kosovo i Metohija se proglašava za područje posebne socijalne zaštite - Ovo su konkretne mere

Novosti online

13. 09. 2024. u 18:48 >> 19:38

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je danas u obraćanju javnosti, da će, zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo na KiM, autonomna pokrajina Kosovo i Metohija biti proglašena za područje posebne socijalne zaštite, čime će, kako je rekao, biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene i mnoge druge.

ВАЖАН ПОТЕЗ ДРЖАВЕ: Косово и Метохија се проглашава за подручје посебне социјалне заштите - Ово су конкретне мере

Foto D. Milovanović

- To je zato što je ovaj teror usmeren na otežavanje života običnim ljudima, Srbima na Kosovu i Metohiji i predstavlja njihovo ekonomsko i socijalno urušavanje i zbog toga ćemo našu podršku i pomoć stanovništvu dramatično i drastično da uvećamo - najavio je predsednik Vučić.

On je izjavio da će za grupu od 5.000 ljudi, koji su nezaposleni, država da izdvoji podršku na mesečnom nivou od 20.000 dinara.

- Ovo su ogromna ulaganja, ovde je reč o desetinama miliona evra, da ne kažem kad se sve sabere, biće i mnogo više od stotinu miliona evra -  rekao je predsednik.

Najavio je i besplatne udžbenike za đake u osnovnim školama, za 14.670 dece i mladih ljudi.

- Donećemo i nešto što smo nazvali užinski dodatak, za svako dete predškolskog uzrasta, to je negde oko 2.300, u osnovnim školama oko 9.800  i oko 4.700 naše srednjoškolske dece - rekao je predsednik.

Dodao je da će svi imati oko 5.000 dinara u vidu mesečnog dodatka,  što je, dakle, preko 500 evra na godišnjem nivou, takozvani užinski dodatak.

- Dogovorili smo i građevinski materijal, koji ćemo besplatno da isporučujemo onima koji će da grade svoje privatne stambene objekte, jer Priština ne želi da omogući gradnju naselja - rekao je predsednik.

Najavio je i novo zapošljavanje 41 lekara, još 59 medicinskog i drugog osoblja.

- Idemo i na povećanje naknade za 109 gerontodomaćica, 50 ličnih pratilaca, što je dodatnih 63 miliona, plus 525 hiljada dinara - rekao je Vučić.

Predsednik je nagovestio je i podsticanje razvoja privredne delatnosti, ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa, kao i razvoja poljoprivredne delatnosti.

- U narednih 45 dana ćemo doneti zakon kojim ćemo proglasiti Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju za područje posebne socijalne zaštite, drastično ćemo uvećati finansijsku podršku, za 5000 ljudi koji su nezaposleni na mesečnom nivou 20 000 dinara - naveo je predsednik. 

- Usaglašeno je da će Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvojiti Zakon kojim će proglasiti Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju za područje posebne socijalne zaštite, čime će biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene - obrazloženo je u obraćanju predsednika.

Ovim zakonom biće posebno regulisan i ograničen promet nepokretnosti (ograničavanje prodaje nepokretnosti i za pojedince koji su korisnici povlastica iz Zakona).

- Uživanje povlastica će biti ograničeno samo na one koji zaista žive na AP Kosovu i Metohiji - istakao je predsednik.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE ŽELIM DA POVERUJEM DA SE TO DESILO: Avramović u šoku zbog Svetislava Pešića, nada se filmskom raspletu