U KASARNE I STROJ OD JUNA DOGODINE: Predsednik potpisao saglasnost, Vlada naložila hitne procecure

B.Subašić

15. 09. 2024. u 10:00

Sledeće sedmice izmene zakona, obavezno služenje vojnog roka 75 dana. Vučević: Imaćemo i mladiće koji će našoj vojsci pomagati znanjem i stručnošću

У КАСАРНЕ И СТРОЈ ОД ЈУНА ДОГОДИНЕ: Председник потписао сагласност, Влада наложила хитне процецуре

Foto: Ministarstvo odbrane

PREDSEDNIK Vučić na promociji najmlađih oficira objavio je juče i da je potpisao saglasnost za uvođenje redovnog vojnog roka u Srbiji.

- Želim da verujem da će Vlada Srbije da usvoji tu odluku. Želim da verujem da svi razumete koliko nam je potrebna jaka vojska, koliko ćemo još morati da kupujemo naoružanja, da pravimo, da stvaramo. Nije naša želja da bilo koga napadnemo, niti ćemo to da činimo. Naša želja je da odvratimo sve one koji nam svakoga dana besomučno prete - rekao je Vučić.

Foto: N.Skenderija

Predsednik Vučić na promociji najmlađih oficira objavio da je potisao odluku o redovnom vojnom roku

Na to je odmah reagovala i Vlada koja je juče na posebnoj sednici donela zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da hitno pokrene proceduru za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od 75 dana, izjavio je premijer Miloš Vučević.

- Mislim da će Vlada do kraja sledeće nedelje, a biće pozvan i predsednik Srbije kao vrhovni komandant da prisustvuje sednici, usvojiti predlog izmena zakona kojim ukidamo suspenziju obaveznog služenja vojnog roka, ali ga definišamo na 75 dana - rekao je Vučević.

Naveo je da je ideja da obavezno služenje vojnog roka zaživi sredinom sledeće godine. Dodao je da se kreće u proces definisanja kako da mladi regruti koji su, recimo, završili elektrotehničke, mašinske i slične škole mogu da služe vojni rok i u Vojno-tehničkom institutu i onim organizacijskim delovima Vojske Srbije i Ministarstva odbrana koje zahtevaju veće tehničko i tehnološko znanje.

- Nama će trebati mladi momci koji znaju da vode i voze besposadne letelice, dronove, tako da će imati i klasičan oblik služenja vojnog roka, ali imaćemo i mladiće koji su određenih profila školske spreme da mogu u posebnim jedinicama VS da pomognu državi svojim znanjem i veštinama - rekao je Vučević.

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijer Miloš Vučević

Predsednik Srbije je ranije, posle vežbi specijalnih jedinica Vojske Srbije "Drina 2024", upozorio da "od Valjeva do Prijepolja, nemamo više nigde četu vojske", a kao gradove u kojima već postoje funkcionalne kasarne naveo je Loznicu, Sombor, Kladovo, Pirot, Surdulicu, Priboj, Kraljevo. Po njegovim rečima, uvođenje obaveznog vojnog roka zahteva 100 miliona evra iz budžeta, ali je naglasio da se taj novac vraća jer prisustvo vojnika dovodi do razvoja privrede i veće potrošnje.

Odluka o vraćanju služenja vojnog roka je deo novog Koncepta totalne odbrane Srbije koji podrazumeva kombinovanu vojsku koju čine profesionalci i aktivna i pasivna rezerva.

- Iskustva iz savremenih ratova pokazuju da je koncept malih profesionalnih vojski propao, da je nužan povratak principima masovne vojske bez koje je veoma teško obezbediti kontrolu teritorije na frontu i u pozadini. Takva vojska se može dobiti samo obučavanjem širokog sloja stanovništva za odbranu zemlje, a to se najbrže, najbolje i najorganizovanije postiže kroz obavezan vojni rok. Time se obezbeđuje popuna vojske, kao kičme odbrane i stvara baza za popunu jedinica rezervnog sastava MUP, civilne zaštite, za angažovanje građanstva u svim vanrednim situacijama - smatra general u penziji Milorad Stupar, prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije i nekadašnji načelnik Uprave pešadije Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore.

UGOVOR ILI REZERVA

Po Konceptu totalne odbrane, redovni vojni rok stvara široku bazu obučenih pojedinaca do nivoa odeljenja i voda. Posle dva i po meseca vojnik može da potpiše ugovor i nastavi obuku u konkretnoj profesionalnoj jedinici, ili da se rasporedi u aktivnu rezervu u sastavu svoje teritorijalne ratne jedinice, što znači da joj je stalno na raspolaganju i da dobija mesečne prinadležnosti, ali ne boravi u kasarni. Pasivna rezerva dalju obuku dobija na vojnim vežbama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE ŽELI DA BUDE KAO ĐOKOVIĆ, VEĆ... Nova teniska nada ima jasnu viziju